Solig dag i Budapest.

Idag har det varit riktigt fint väder här i Budapest, lite kyligt i luften men det var skönt i solen. Innan kemi lektionen satt en del av norska gänget och solade intill en skolbyggnad.



Jag kunde tyvärr inte njuta så mycket av vädret som de andra för att jag har börjat bli sjuk, ont i halsen och sådär.

Efter skolan kom min hyresvärd över för att ge mig ett medel som ska ta bort insekterna. Hon började med att skälla på mig, och av någon anledning (det kan vara stressen över anatomi-tentan) blev jag jätte arg och skällde tillbaks.  
Så hon slutade bli arg och började fixa problemet istället.

Eftersom det inte gick att vara i lägenheten efter att man sprayat ner den så tog jag och anatomin en promenad i parken. Den var härligt med frisk luft, träd, gräs och massa lösspringade hundar. Jag slappnar av i sådana miljöer.

Peter kommer om 9 dagar nu! Börjat räkna ner igen :D

Hugs

Har ni prövat att gå runt med en säng på stan?

Det har jag, mitt i budapest gick jag och bar på en gästsäng som jag fått köpa av Mari och Karina, eller rättare sagt så ska jag köpa en likadan säng tillbaks till dem när jag inte har en anatomi midterm som väntar.


Känns som att anatomi är mitt liv just nu. Igår gick jag till ben-museumet. Det är typ som ett bibliotek, fast istället för att det är massa böcker så står det skelett uppställda och stora lådor med ben. Där satt jag, Karina och Mari en stund och pluggade in lite delar på benen.




Efteråt berömde vi oss själva med att äta på resturang. Det var så skönt att inte behöva laga mat själv! Därefter satte vi oss på ett internet cafe.

Jag satt med mina anatomi anteckningar och de kollade runt lite på datorn. Jag fick panik över anatomin och kemin och allt kändes hopplöst..

Men tror det känns lite bättre idag.

Vi hade anatomi lektion och som vanligt var vår anatomi lärare rolig. Han började berätta om ett ben i huvudet som rörde sig när man tuggade. Hela klassen tog upp handen och kände på sig själva medans de låtsades tugga. Då säger vår anatomi lärare "ni ska inte hålla på och känna på er själva efter det jag pratar om, för snart kommer vi komma in på områden där det inte är lämpligt att göra det". Hela klassen tog genast bort händerna från käken och skrattade.

Sedan började han berätta en historie om vikingarna från skandinavien, som skar upp folks huvuden och använde de som skålar och hade dricka i. Han sa "they said "skål!, and that is why we call it the skull." Alla från norge och sverige skrattade. Det är förståss inte sant de han berättar, men det får klassen att slappna av lite från att hela tiden vara så fokuserade på att plugga.

Efter skolan följde jag med Mari och Karina hem för att hämta deras gästsäng. Tog den med på bussen och sedan fick jag gå sista biten. Behöver jag säga att folk tittade konstigt på mig och att mina armar nu mera inte lever?


Nu är det dags att återgå till mitt liv - plugga :)

Natti natti på er alla som inte har anatomi tenta om några dagar.


En underbar helg i Sverige

Jag flög hem till Sverige lördag kväll. Det gick bra, och jag kände mig modig för det var första gången jag flög ensam. På flyglatsen möttes jag av Peter och mamma. Jag var helt skakig för att jag var så glad att få träffa Peter igen, saknat honom så mycket! (Tur att han kommer till Ungern om några dagar).

På söndagen red jag och mamma ut med Pilta och Aqua, vi hade lilla Fossa som handhäst. Det var skönt att se att Pilta var sig lik. Hon hade inte tappat muskler och var nästan helt som vanligt.

Kattungarna var jätte stora, och supersöta! Pussade en del på dem ;)

Leker med en död fågel.. Han morrade när Peter skulle ta kort för han inte ville att vi skulle ta den ifrån honom, kaxig liten typ.


Kattungarna :) Till salu ;)


Farmor och farfar var och hälsade på under helgen också :) Det var trevligt att få träffa på dem, även om farmor använder skype flitigt så är det ju en annan sak än att få prata "i verkligheten".

För att hela familjen skulle kunna vara med och gratta Peter åt vi tårta på söndagen istället för på hans födelsedag på måndagen.

Tårta med 19 ljus.
 

På måndagen (Peter födelsedag!!!) tog jag och mina älsklingar (Peter och Pilta) en promenad till stranden. Jag red barbacka på Piltis och så fick Peter gå bredvid :P Det var mysigt. Sedan blev det fika och fixa lite flygbiljetter till mamma och så.







Tände ett ljus vid Tracyes grav...




Resan hem gick bra, hade med mig fyra flaskor insektspray (undra vad de som kollar väskorna tänkte), oboy och lite böcker (Tack Danne för lånet). Det var ett lyxigt flygplan med tv och gratis mat och dricka. Satt bredvid värdens sötaste unge, en fyraårig tjej med långt brunt lockigt hår. Hon pratade oavbrutet med mig trots att hennes mamma sa till henne, eftersom jag satt med mina anatomi anteckningar. "Nina, Nina, Nina" sa hon hela tiden och ryckte mig i armen om jag inte svarade på hennes frågor. Hon försökte även lära mig franska, kommer tyvärr inte ihåg vad det hette, men jag fick veta vad "jag behöver gå och kissa" heter på franska. Bra att kunna liksom ;).

Jag tog en taxi till lägenheten, packade upp och gick sen till Sunniva, Sov över där :)


Jag har just haft anatomi practicals och kemi labb, och är på dåligt humör. Jag fick reda på att vissa utvalda elever fick göra muntligt prov på kemin, så hela antomi lektionen gick jag och var nervös över det. Vilket förtörde typ allt, fick inte ut något av det. På anatomin fick jag också reda på att vårt prov nästa vecka kommer att vara på latin, kuuuul! Jag som lärde mig orden på engelska för att de sa att man fick välja. Då är det BARA att lära sig de 750 orden igen.....

Kemi-labben gick sämst. Blev inte utvald, men den griniga läraren gick fram till min bänk och frågade lite saker som jag inte visste svaret på. Då sa han att om det händer igen tänker han slänga ut mig från labben. Hata kemi! Med hela mitt hjärta hatar jag kemi!

Nu ska jag sitta och ha panik ett tag, sen måste jag börja plugga. Kanske ska tillbaks till skolan för att gå på ett ben-museum och få lite extra träning inför provet.


Ha det bra.


Utgång till Becketts

Igår kväll åkte jag till Sunniva, och vi åkte sedan vidare till Becketts för att festa med de andra norskorna från både medicin och veterinär.  Det började med ett såkallat pubquiz, man var uppdelade i lag och sen skulle man svara på massa frågor. Sista delen var film-musik som vi skulle kunna film och skådespelare till. Jag bidrog med min stora kunskap i Svensk politik (haha..) och lyckades faktiskt svara rätt på frågorna ;). Men mitt lag vann tyvärr inte, så det blev ingen öl och inga shottar till oss.

Men dans blev det i alla fall. Jag satt och pratade med några norska tjejer och några killar från Tyskland och Sverige. 

Jag sov hos Sunniva, som för tillfället bor ensam då hennes lägenhetskompis är i Tyskland. I morse lagade vi en underbar frukost, riktigt hotell likt faktiskt. Med ägg och skinkröra, bacon, varmt bröd och juice, mmm! :D


Nu ska jag göra allt i ordning här i lägenheten, sen åker jag till flygplatsen!

Kram på er alla, vi hörs i Sverige <3 

Ett rent helvete...

Det är exakt vad det är kära vänner! Igår natt sov jag ingenting, i natt sov jag hemma hos Mari och Karina. Allt detta pågrund av att jag har fått in vägglöss i lägenheten. Det är små djur som bor i springor i väggen, och på nätterna kommer de fram och bitts. Inte trevligt! Natten till tordag blev det därför ingen sömn, klarade inte av att veta att det fanns äckliga kryp där (ja jag vet, jag brukar inte säga att insekter är äckliga, men detta är ett undantag). Detta resulterade i att jag inte orkade gå på biofysiken. Sedan drack jag en del kaffe och orkade ta mig till kemi lektion.

Åkte med Sunniva till West End, där vi köpte insektsspray och en skrivare som Sunniva skulle ha.

På kvällen (igår) hade jag panik, visste inte hur jag skulle göra. Tänkte hålla mig vaken ytterliggare en natt, men mamma och Peter tjatade på mig och tillslut gick jag med på att fråga efter sovplats hos någon av mina kompisar. Mari och Karina har en extrasäng så jag fick låna den. Det var underbart att få sova!

Ikväll kommer någon och ska titta på eländet här och sen får jag se. Blir väll hotell eller flytta som gäller. Men jag får se vad som händer. De måste ju typ sanera alla lägenheter här då.

Jag mår i alla fall bättre än vad jag gjorde igår, tack vare lite sömn och snälla människor. Sa en del olämpliga saker om ungern igår, så det var nog bra att jag inte skrev ett inlägg på bloggen. 

Snart ska jag på biologi lektion, det är faktiskt okej nu, för vi går igenom så mycket grunder och det är det man lär sig på gymnasiet.

Zoologi lektionen som vi hade i morse var helt stört jobbig, läraren pratar så fort, så jag förstår inte hur han hinner med att tänka. Det är svårt att urskilja en mening för orden liksom går ihop i varandra. En text som skulle ta någon ca 1 minut att läsa kan han nog dra igenom på ca 20 sekunder. Dessutom handlar lektionerna om att lära sig latinska namn och information om massa små konstiga saker som ser ut som klumpar med en mun, jag tror det är olika bakterier och sådant.


Kramar 

Borde sova nu..

Ja det borde jag faktiskt, ska upp tidigt i morgon och ha biofysik. Det är det jag sitter och pluggar nu. Fysik är inte min grej, även om jag som tur är fattar det jag gått igenom ikväll. Tror jag skulle tjäna på att vara hemma i morgon och plugga på det läraren lägger ut på internet istället för att gå på lektionen. Han är så upptagen med sina formler på tavlan så han skulle inte märka om så hela klassen var borta.

Sitter här med mitt kaffe och en chips påse och lyssnar på musik :) det är koseligt. Men tänk om jag skulle ha en katt här på skrivbordet också. Har fått lite katt-nojja och bara måste ha en katt. Tur att jag har små kattpluppisar som väntar på mig där hemma. Fina Dusan hade precis fått ungar när jag åkte, undra hur stora de små sötisarna har blivit nu.

3 dagar kvar...


Natti natti

Hugs

4 dagar kvar till... Sverige!

Hejsan :)

Sitter vid mitt köksbord (i hallen) i min morgonrock, och väntar på att maten ska bli klar :P Om ni tycker det låter konstigt så är det bara för att jag var ute och tränade förut, och har inte hunnit byta om efter duschen än :P läser anatomi förstår ni :)

Fick för en liten stund sen utbrott på google för att de inte ville visa mig en "medial aspect" av scapula, utan envisades med "lateral aspect". Är men galen om man fräser åt datorn "ja men vad BRA att du visar den sidan, när jag vill se anda sidan, och TYDLIG skriver den ANDRA SIDAN, IDIOT!"? Ville ju hitta ett namn som jag missat skriva ner, och min bok kallar det bara roughened area, men jag har en känsla av att anatomi läraren kräver lite mer än så.

Nu ska jag börja prata Svenska igen :)

Idag hade jag kemi-labb. Det gick bra tills på slutet när jag hamnat lite efter (inte mitt fel, det var lösningen som droppade långsamt) och så skulle jag bara göra det sista steget. Hade tydligen missat en instruktion och bara för det ska den sura kemi-läraren stå där och titta på. Först började jag med det jag trodde jag skulle göra, och han ställde sig bredvid mig och ba "No, what are you going to do?" jag blev lite osäker och ba "maybe.." och började visa vad jag tänkte göra. Då sa han lite högre "No! Jag började då om igen och gjorde det på ett annat sätt, och han ba "NO!" Sen förklarade han ilsket att jag tydligen glömt tagit några droppar vatten först innan jag hällde på min lösning... J-ä-t-t-e viktigt tydligen... Fick sedan förklarat för mig av mina tröstande kompisar att den snällare läraren sa att det inte var nödvändigt, kanske var därför jag inte la det på minnet.

Sen var vi i anatomi salen och tittade på ben. En tjej höll på att svimma, och var tvungen att gå ut, jag vet dock inte varför.

Det roligaste med anatomin är att lärarna är så kunniga, och till skillnad från de andra lärarna verkar de faktiskt vilja lära ut. Ibland kan det dock gå till överdrift, som igår tex. När klockan är 18.45 frågar läraren "har ni någon lektion efter detta?". Han hade nog gladeligen hållt på en timme till. Men jag tror att uttrycket i klassens ansikten var tillräckligt för honom för att förstå att vi inte var mottagliga för ytterliggare en timme med latinska namn.

Juste, vi har fått en ny elev i klassen, en 40 årig gubbe.. Bättre sent än aldrig, eller?

4 dagar kvar tills jag får komma hem till Sverige, träffa peter, familjen, rida, äta köttbullar, andas frisk luft...  
Kramar <3


Kanelbullar!

Det blev ingen "bara sitta hemma och ha tråkigt och plugga"-dag igår. Mari övertalade mig att följa med på fest hos tre veterinärstudenter på kvällen. Det var roligt och jag träffade många nya människor. Det var folk från norge, sverige, usa, spanien och tyskland där. Det är kul att kunna växla språk ;) lärde en tysk att säga "jag heter.." och två amerikaner att säga "hej då" på svenska :P.

De hade ställt fram två stora skålar med kanelbullar som de bakat under dagen. Mmmmm! Vad gott! Saknar all svensk mat och onyttigheter.

Idag har jag varit ganska lat, tittat på Idol och Greys anatomy för att undvika att plugga. Men lite anatomi och kemi har det blivit.

Jag fick ett litet ryck och gick och köpte kött, potatis och korv. Så jag lagade kött med potatis och bearnaisesås till middag :D underbart gott blev det.

Innan middagen idag följde jag med Sunniva som skulle ta en promenad med lilla hunden. Vi gick till parken, som var alldeles mörk. Vi visste inte hur vi skulle ta oss till de upplysta delarna, så vi gick in i mörkret och började följa en liten väg. Sunniva gick och pratade om hur läskigt det var om någon bara skulle dyka upp som man inte sett förän de är precis nära. Och då helt plötsligt kommer det en liten kvinna med huva över huvudet mot oss. Vi går förbi utan att säga något, men när vi är precis bredvid henne så vänder hon sig om. Så börjar hon typ jämra sig och gå mot oss. Vi ökar takten och då börjar den läskiga människan springa mot oss och typ jämrar sig jätte mycket, hon säger liksom inga ord. Vi fick panik och sprang hela vägen ut till huvudvägen. Så läskigt! Båda var helt skräckslagna efteråt och man känner liksom adrenalinet i hela kroppen. Usch usch usch, aldrig mer parken i mörkret!

Nu sitter jag och följer valet på svt, och snart ska jag antingen koka te och sätta mig med en skolbok, eller gå och sova. Har inte bestämt mig än. 

Puss och kram

   

Lördag! Ledii.. plugga..

Hejsan :)

Idag är det en ganska tråkig dag, jag ska städa och plugga. Känner att jag behöver vara lite huslig och städa lägenheten ordentligt, diska och tvätta. Vill få det lite koseligt här :)

Jag har köpt ett nytt skrivbord och kontorsstol (låter roligare med rullstol men i alla fall). Var på Ikea igår med Sunniva och vi hade en del saker med oss när vi kom hem. Taxi chaffören bara skrattade åt oss :P

Älskar mitt nya skrivbord, det är jätte stort! Man får liksom rulla till andra sidan för att nå sakerna som ligger där :D perfekt för mig som vill ha 50 böcker uppslagna när jag pluggar!

Det var lite svårt att få ihop det igår bara, som vanligt med Ikea saker kommer jag inte riktigt överens med beskrivningarna. Brukar sluta med att jag blir så frustrerad att mamma får ta över och först ta isär det jag gjort, och sedan bygga ihop det så det ska vara. Stolen fick jag göra om en gång för att jag hade glömt en liten ful mutter grej som tydligen skulle placeras i ett litet hål innan man satte ihop resten av delarna. Men nu står allt, och har inte ramlat ihop än ;)

Nej nu ska jag återgå till min anatomi och scapula och humerus. Visste ni föresten att det finns flera ben som slutar på Fossa, det måste vara de gulligaste delarna, med tanke på lilla söta Fossa-ponnyn.

 

Mamma klagade på att jag åt pannkaka varje gång hon pratade med mig, så bara för att informera: jag har tagit fram köttfärssås till ikväll som jag ska spise till middag.

Idag åker Lilla-russ, snyft.. Min söta sockerponny, åh vad jag kommer sakna att rida henne. Vi hade ett roligt och lärorikt år tillsammans :) Hon är en drömponny helt enkelt. Hoppas allt kommer gå bra med nya ägarna!



Hugs

Lektioner... och sjuk

Hejsan!

Innan jag börjar ska jag bara varna känsliga läsare för bilder längre ner i inlägget.

Nu har jag tröttnat på att vara sjuk alltså.. förkyld, feber, hosta, ont i halsen och hemlängtan (ja, det får väll också räknas).

Lektionerna rullar på som vanligt. Kemi-labben överlevde jag, läraren hade tydligen haft rejäla utbrott på den andra gruppen dagen innan så jag var jätte nervös inför den lektionen. Han hade skrikit saker som att "de norska tjejerna kan inte någonting, ni har bara köpt er in" osv.

Histologi lektionerna är seriöst sjukt sövande, jag klarar inte att lyssna på hennes babbel. Detta åstakom vi på dagens lektionen:


Men histologi practical var lite roligare. Kände mig extremt töntig när jag utbrast ett "wow!" när jag lyckades få till bra skärpa på det vi tittade på i mikroskåpet.




Anatomin var lite av en chock förr-förra lektionen, plötsligt tar de in en död hund i klassrummet, som läraren börjar visa saker på. Stackars liten hund.. Satt och tänkte "det är för att vi ska lära oss, sen ska jag hjälpa massa hundar när jag är veterinär.." 



De andra anatomi lektionerna var lite roligare, då fick vi kolla på ben och så.



Läraren råkade se mina bilder i mina anteckningar och ba "jätte fina bilder, men det där är inte verkligheten, det är därför du inte hittar allt där det ´ska vara´". Haha suck att allt ska vara så komplicerat.

Blev dock överlycklig när jag hittade en bild som nästan var exakt som min bild från boken.
Det är från Cervical vertebrae från en häst.



Nu har Sunniva, Mari, Karina och jag suttit och pluggat hela kvällen. Kemi och lite zoologi och anatomi. Jag bjöd på fattiga riddare, som de aldrig ätit förut ;)

Bara 10 dagar tills jag kommer hem till älskade Sverige <3

Kramar <3




Gästbloggare: Lisa!

11 september, min födelsedag och min första dag i Ninas nya hemland Ungern! Resan ner gick bra och Nina väntade på mig vid flygplatsen. Men vi hann inte mer än in i hennes lägenhet så skulle vi ut igen. Ninas faddegrupp i skolan hade REBUSLØP som även jag fick vara med på. Vi kom lite sent eftersom vi inte kom hem förän kl 13 då det började. Men bättre sent än aldrig, vi var där runt 14 och väl framme fick vi varsin öl. Sen började själva tävlingen som bestod av 10 olilka stationer där vi skulle dricka och göra pinsamma saker.

På första stationen slapp både jag och Nina undan med en varsin shot och en campari var. Andra stationen blev däremot värre. Nina fick sleva i sig vin med en grythandske och sked och en ful mössa på huvudet (hon mådde inte så bra efteråt). Jag och en kille skulle samarbeta och spräcka en balong utan att använda armar eller ben, alltså enbart med kroppen. Det va väldigt svårt och många fick sig några goda skratt åt våra försök som måste sett väldigt roliga ut. Jag fick dricka en straffshot efteråt för att laget skulle få 5 + isället för bara 5. Efter den stationen började både jag och Nina må lite dåligt och ville verkligen äta något. Men vi fick vänta ytterligare en station innnan vi äntligen gick in och åt på Burger King. 

"I love vets!"



Sen fortsatte tävlingen och vi hade många roliga stationer. På en av dem så vann jag och Nina varsin titel: Nina blev utsedd till lagets "Bästa juckare" genom en tävling där hon fick ha en boll knuten runt magen och skulle jucka för att få ett paket på golvet att flytta sig, det var hon ju då väldigt bra på ;). Jag blev lagets "bästa tunga", utsedd genom att dränka huvudet i mjöl för att leta efter en leksak. Måste säga att jag såg rätt rolig ut efter. Jag fick också en hatt där det stod "19-års burstag Lisa" = 19-års födelsedag. Fick många grattiskramar från människor som jag aldrig sett förut!

Efter alla stationer så var det dags för fest, då var redan både jag och Nina rätt påverkade och hade lite svårt med koncentrationen. Men vi lyckades i alla fall hitta rätt och hade väldigt kul! :) Tror det sammanlagt slutade på 7-8 shots, några öl, campari och Bacardi Breeze för våran del, och det är per person så ni kan ju tänka er hur vi små människor mår idag :p

Har nu precis kommit hem efter en härlig dag på badet! Innan hade Nina sightseeing runt i stan och på skolan. men det va riktigt härligt och skönt att ligga i en pool med 38 gradit vatten.  

Sitter nu och käkar glass i Ninas lägenhet, åker hem imorn och det känns väldigt tråkigt :( men snart kommer hon hem till Sverige och då blir det fest här istället! ;)

Kramis från Lisa <3

Regn, regn och åter regn..

Så var första skolveckan slut, många lektioner, människor och nya intryck.

De har regnat konstant sen igår, vägarna har svämmat över och hela staden är fylld av gående små svampar som försöker undvika regnet.

Just nu är jag på lite dåligt humör, har varit sjuk sen igår och lite saker idag har gjort mig irriterad.
Om jag ska uttrycka det som man skulle lära barnen på dagis att uttrycka det "jag älskar inte det här landet, jag älskar inte det här landets invånare och jag älskar inte det här vädret". För det första är jag trött för att jag är sjuk, eller jag är inte sjuk sjuk. Men pågrund av att jag inte sovit på nätterna och pluggat och stressat på dagarna har jag värdens huvudvärk på dagarna och feber på kvällarna. Så idag blir det till att stanna hemma trots att det är fest på Dokk Beach :(

Men innan jag gick hem för att börja med min tröst-laga-mat procedur skulle jag köpa ett busskort. Människorna i Ungern är så ohjälpsamma alltså! Två dryga killar satt och sålde biljetterna. Ebn av dem gav mig fel biljett och ett pris som inte stämde. När jag frågade om det var rätt satt han där och flinade med sin kompis. Jag blev irriterad och bad honom ilsket att förklara för mig, då blev han röd i ansiktet och fixade min biljett i alla fall.. 

Sen badade jag hem till min lägenhet, och nu är jag mitt uppe i matlagning. Ugnspankaka och flygande jakob är det som ska göras. Perfekt mat att ha klart i kylen och frysen. Eller som recept sidan sa "perfekt för stressade småbarnsföräldrar" :P

Okej lite snabbt om alla lektioner nu då.
Anatomy - bra lärare, spännande föreläsningar och helt enkelt ett underbart ämne.
Chemistry - svårt och mycket att få in, men bra lärare. Han var dock väldigt besviken på oss efter att ha rättat proven.. "Så det blir att repetera grunderna en del" sa han med en djupt besviken röst. Labbarna verkar läskiga, man måste förebreda sig långt innan och under lektionen kommer lärarna ta ut en och en av eleverna och fråga saker om labben som man hade veckan innan, typ formler eller tillvägagångssätt osv.
Biology - typ samma som man hade på gymnasiet, kvinnlig lärare som inte andas mellan meningarna. Ingen antecknar för allt finns på internett. Fick en liten chock idag när jag sag att Sunniva satt och skrev av en lång lista som stod på tavlan, men såg sen att det var en köplista vad hon skulle handla efter lektionen. Hon bortförklarade det med att påstå att hon hade dyslexi.
Histology - samma lärare som i biologin, det kan säkert bli ett intressant ämne, det handlar om vävnader i kroppen.
Zoology - hade första lektionen idag, mycket bra och tydlig lärare. Kursen verkar intressant, och sverige nämns hela tiden tack vare att vi har gjort många upptäckter och artbestämt många djur och växter ;) Dock så misslyckas 90% av eleverna vid första tentan... hjälp..
Biophysics - var ska jag börja, kanske världens sämst och jobbigaste ämne. Läraren pratar... jag vet inte om han pratar på engelska eller ungerska, det går tyärr inte att höra någon skillnad. Han skrev upp 20 formler på tavlan med konstiga tecken, och jag vet inte vad lektionen handlade om. Error sa han i alla fall flera gånger. Jo tack..
Botany - har vi nästa vecka..


Nu har jag förstått med schema också, på måndagar och tisdagar är alla lektioner "practicals" dvs att man är med och gör saker på lektionerna. Typ "labbar". Resten av dagarna är det föreläsningar i de olika ämnerna.

Nu ska jag fortsätta med min matlagning, och sen lite städning och pluggande.

Hugs

Skola och bowling

Chemistry, histology och anatomy stod på schemat idag :)

Kemi letionen var lite läskig. Först en presentation av vilka böcker vi skulle ha, hur labbarna skulle gå till och sedan proven (fick reda på att jag inte alls var ledig en vecka i oktober utan hade prov då. Trodde jag skulle få en vecka med min peter och min ponny :( ).
Därefter ville proffesorn kolla vilken kunskapsnivå vi låg på, och startade därför med ett prov. AHH!!! Hade typ panik hela tiden!

Överlevde dock provet och sedan blev det genomgång, Massa anteckningar!

Därefter var det histologi, tyvärr gick vi bara igenom histologins historia. Där har vi faktiskt en kvinnlig professor! Efter att ha antecknat de första 10 namnen på gamla gubbar som gjort stora upptäckter inom histologin gav jag upp. Gjorde som resten av klassen, lutade mig tillbaks och lät tankarna försvinna bort till andra saker.  

Jag åt lunch hemma, Ekströms blåbärssoppa :) från Sverige :P

Sedan var det anatomi. Vi hade nu Professorn som intervjuade mig på entance exam. Han är jätte bra, pratar bra engelska och skriver skapligt bra. Han ritar huuuur bra som helst! Men det kanske är för att han gjort det hundra gånger också. Först har man ingen aning om vad det föreställer när han håller på, och sen när man tittar på den klara bilden så är det typ konstnärs-kvalité. Vi antecknade en massa där med, det var svårt att hänga med i allt han sa, men vi gjorde vårt bästa.



Juste varje gång professorn går in i klassrummet måste alla ställa sig upp. Lite gammaldags skola liksom. Så fort någon ser professorn så kastar sig alla upp från bänkarna och tittar framåt. Tills han säger att vi får sätta oss igen. Första gången var det lite förvirring och ingen såg när proffesorn gick in, då sa han bestämt "Nästa gång jag kommer in så ställer ni er upp!" 

Jag träffade svenskarna! Japp äntligen har jag mött dem, mina kära svenska klasskamrater. Fyra stycken var de, tre tjejer och en kille. De tyckte att jag "gömt mig bland norskorna", haha :P. De verkar alla jätte trevliga.
Dock blev det direkt ett dilemma. Mtt norska gäng ville ställa sig lite längre bort från svenskarna. Så var skulle jag ta vägen? Överge mitt "gamla" gäng för Sverige..? Hmm, jag valde norskorna :P vill att alla ska vara samlade bara, vill inte välja liksom.

Efter skolan var jag och storhandlade. Vill laga så mycket mat så jag har till de dagar jag inte kommer hinna eller orka att anstränga mig. Köpte även lite saker tills världens bästa Lisa kommer på lördag! Vill att hon ska känna sig hemma här ju :)

När jag ställde in varorna i kylen upptäckte jag att frysen behövde frostas av. Jag har egentligen ingen aning om vad man menar med det. Men jag tolkade det på mitt sätt och tog närmaste sax och bötjade slå bort isen. Fungerade helt okej ;)

På kvällen var det bowling med faddergruppen. Måste bara skryta lite :P första gången jag kastade iväg klotet gjorde jag en strike. Haha, alla bara tittade på mig och ba "du sa att du inte kunde". Resten av spelet gick väll hysat och jag hamnade på 5e plats av 11 typ varje gång. Men ju mer dricka det blev desto sämre resultat :P Var även trött och längtade hem till att prata med min Peter.





Liten rolig sak med namnen i vår faddergrupp, vi har en Ingrid, Ingvild, Ingelin och en Ingrid-Marie..

Bekantade mig med en dansk tjej som jag gick en bit med när vi skulle hem. Fick dock gå sista kvarteren själv, det är lääskigt! Men jag känner mig lite stark när jag går sådär, för när man är rädd så känns det som att man kan slåss och försvara sig ganska bra. Nycklar mellan fingrarna är också en bra grej ;). 


Natti natti <3


Ninas anatomy

Idag hade vi vår andra lektion i anatomi. Det ägde rum i Budapest ridanläggning, i hästboxar :P

Vi delades upp i 2-4 i varje grupp och fick ta en häst var att titta och känna på. Man skulle ha med sig anteckningarna från gårdagens lekton, eftersom vi nu skulle se det vi pratat om lite mer tydligt. Jag var med Mari hos en jätte snäll häst, så fin och lugn. Jag tror jag skötte mig bra, vi hade två anatomilärare med oss och en av dem frågade lite frågor och jag svarade rätt på allt :) egentligen var det inget test, utan meningen att vi skulle ställa frågor till dem, men det är lite kul att få visa att man förstått.

Det är verkligen studenter från hela världen här, idag pratade jag tex med kille från Israel. Han tyckte jag var gullig för att jag var så ivrig :P klart man är när man håller på med djur! 

Sedan var Mari och jag iväg och köpte sådana där vita rockar som alla på tv har :P som i Greys anatomy :D

Såhär kommer jag gå klädd, veterinären Nina:


Nu har jag pluggat ett bra tag och börjar bli lite trött i huvudet, tror jag ska ta en springtur för att rensa hjärnan.

Kram på er!

Anatomi äger!

Okej seriöst, jag älskar anatomi! Vi hade vår allra första lektion idag, i anatomi. Vi hade två hästar i klassrummet, två HÄSTAR i KLASSRUMMET! Haha det är galet! Proffesorn gick igenom grunderna i anatomin, kunde en del eftersom jag pluggat på det innan :)

Hästarna var två polishästar som poliserna var snälla att låta oss titta på. För att göra det hela tydligare började vår professor rita på hästarna :P efter att ha frågat om lov från poliserna såklart.

Han var inte svår att förstå, men han skrev förskräckligt dåligt. Och när alla i panik försökte skriva av det han skrev på tavlan vände han sig till klassen och ba "SNÄLLA!? Sluta anteckna! Vi försöker inte göra penn-historia här! Allt finns på internet.." Sen började klassen bara anteckna ibland.

Efter lektionen skyndade jag mig hem för att sätta på mig varmare kläder. Det är så många från norge här att de ordnat en egen organisation. Och ikväll hade det ett jippo, som Sunniva envisades med att jag skulle med på.

När jag kom hem satt det massa killar utanför min dörr.. åhh jag som föredrog sköldpaddan.. de är säkert mina nya grannar. De ville bjuda mig på öl, men jag tackade artigt nej och flydde därifrån.

Sedan var det dags för fadder-grejen. Alla norrmän och norskor skulle bli indelade i grupper och få faddrar. Jag skrev upp mig på en lista, för att kunna få likadana tröjer som de andra. Och jag fick vara med i en grupp :D så nu har jag faddrar. Det är fyra stycken killar som alla går veterinär, det är lite coolt. De var trevliga :) och bjöd på dricka ;) Min grupp är också bra, en tjej är lika gammal som mig, vilket inte är så vanligt här, för de flesta är 21 typ. 

Vi satt och pratade vid ett bord hela kvällen, och hade utfrågning av faddrarna om allt som oroade oss. Men jag tror det känns ganska bra nu faktiskt.  

"Fadderbarn"


Vi ska träffas på onsdag igen, gruppen och faddrarna. 

Om 6 timmar ska jag upp till skolan, sitter och äter pizza i min lägenhet nu. Kände att jag behövde det :) 

God natt sötisar <3 

Lördag.. och söndag

God dag kära vänner :)


Igår var jag hemma hos Sunniva och Ingrid, som hade fest i sin jäääätte stora lägenhet. Det var trevligt :) Det är häftigt att det är så många från olika länder tycker jag, man växlar mellan svenska och engelska hela tiden. Igår var vi tex massa från Norge och Tyskland, sen från Grekland, Frankrike och sen lilla jag från Sverige. Härlig blandning av människor. Vi var både medicinare och veterinärer.

Många verkar bli förvånade att jag bor ensan, eftersom de flest bor två eller flera. Och sen är det ganska roligt att se reaktionerna när jag hälsar på norrmännen, först säger de något otydligt på norska, och ja ba "öhh va?". Och då skiner de upp och ba "aaahh det är du som är svensken". Haha :P jag är nu mera "svensken som hänger med norskorna" nämligen.

Jag gick dock hem ganska tidigt, ville med sista bussen hem till mig som gick vid halv 1. Egentligen är det inte långt att gå, men det är läskiga små gator och då är det skönare att ta bussen. Jag var så trött så jag ville hem också,

Idag ska jag springa! Hoppade över min spring-dag i fredags, och inte tog jag igen det igår! Fy skäms på mig!
Kanske ska träffa Sunniva också. Måste även maila vår engelska sekreterare Peter för att fråga om hur man väljer sina "valbara kurser" eller vad man ska kalla det. Det fanns att välja tex: reptile medicine, horseshoeing, wildlife ecology, cats’& dogs’ dietetics, zoo animals’ diseases, radiobiology. Jag är lite sugen på hästskoning och om zoo-djur, men jag får se :) det kan ju finnas andra mer intressanta kurser.

I morse när jag vaknade ville jag bara sätta på mig ridkläderna och ta en härlig ridtur med Piltis. Saknar det så mycket.. Jag undrar om hon saknar mig, om hon tänker på att jag inte kommer till hagen varje dag längre. Tänk om hon tror att jag inte vill rida henne längre.. Okej hon kan kanske inte tänka så långt, men tänk om. Saknar henne i alla fall. Såg att ett nytt meddelande kommit upp på universitetets hemsida om att man kunde få börja rida. Det skulle vara kul, men liksom, jag vill ha min häst. Kanske kan jag flytta min ponny till det stallet. Får se hur det ser ut på tisdag, när vi ska dit med klassen.

Hugs <3


Fredagsfest i Budapest!

Gäsp.. god morgon..

Igår var en rolig dag! Det var öppningsceremoni på skolan på förmiddagen. Vi satt i en stor sal och rektorerna satt framför oss en bit upp från golvet, såå Hogwarts! De var riktigt mäktigt när de kom intågandes på rad i sina svarta kläder och alla i salen stod upp. De ser verkligen ut som att de känner sig som kungar, några hade stora smycken hängandes runt halsen :P

Symbolen på väggen är en bok med en orm framför, är det slytherin? :O


Jag såg professorn som intervjuade mig, han såg lika sträng ut nu också. Jag tror jag är lite rädd för honom.

Det blev en del tal från olika rektorer och professorer, som alla gick ut på att säga att vi måste plugga hårt och inte tänka på annat. De finns där för att hjälpa oss, och det är vår skyldighet att ta vara på den hjälp de vill ge oss.

Vi fick till och med svära en sådan där ”jag Nina Egeland lovar att uppföra mig och studera flitigt, jag lovar att ha respekt för mina lärare och…” osv osv, det slutade med något som ”må gud vara med mig”. Haha ja om vi inte var skräckslagna innan för att börja studera, så va vi det nu.

Därefter begav Sunniva, Ingrid (medicinare) och jag oss till postkontoret för att lämna en lapp som ska ge oss ett riktigt studentkort, tror jag. Vi var inte riktigt säkra på vad det var, och hon på posten kunde inte ett ord engelska.

Sunnivas hund, Akilles, fick följa med på promenad.

Jag gick hem och tog det lite lugnt. På kvällen var det dags att möta upp några av Ingrids kompisar för att gå ut och äta. Vi beställde in drinkar, jag fick min efterlängtade campari :P och mat och dessert ;)





Därefter åkte vi till en fest hos tre stycken norrmän, alla medicinare. Där var det många trevliga människor. Det blev lite jobbigt för mig att hänga med i alla norska, och därför blev jag lättad (kan inte förstå att jag säger det här..) när jag upptäckte att det var en som pratade engelska där. Han var från Frankrike.   

Strax innan 1 var det dags att åka till ett uteställe, Dokk Beach. Vi tog taxi dit, för det låg på Buda sidan. Såå häftigt ställe! Allting var liksom på vatten, det gick en brygga ut som man kunde välja om man ville gå på en stor båt, eller till ett stort dansgolv. Vi valde dansgolvet och den jätte stora baren. Väl där såg jag att det fanns en stor pool i mitten av dansgolvet, med lite uppblåsbara leksaker i, det fanns även en bubblande jacuzzi där. Så häftigt! :D Jag hade jätte trevligt, även om jag saknade mitt vanliga gäng att festa med :)

Båten :)


Dansgolvet..

..med pooool!


Sunniva och jag tog en taxi hem vid 03.30.

Kram <3


Båtutflykt och middag :)

God morgon!

Igår morse började dagen med att jag gjorde en god gärning. En tant kom upp för trapporna och flåsade som bara den. Hon hade två matkassar i handen och en krycka. Att döma på andningen lät det som att nästa steg skulle bli hennes död.  Jag övertalade henne att låta mig ta hennes matkassar. Vi fick en trevlig vandring till översta våningen med en bra konversation som flöt på. Hon pratade på ungerska och jag på engelska, ingen av oss förstod den andra.

Under resten av dagen pluggade jag lite anatomi.¨

På kvällen var det dags för båtutflykt på Donau med alla veterinärer och medicinare.  Vi var cirka 600 studenter på två båtar som satt ihop.  Jag kom lite sent så jag hittade inte de norska tjejerna. Jag gick på båten och kände mig lite ensam.  De bjöds på champagne när man kom in i båten. Träffade sedan på Sunniva, som jag umgicks med mesta tiden på båten. Vi stod uppe på däck och pratade.





När det blev kallt gick vi in i båten till de andra norska studenterna, som hade ockuperat ett stort långbord.

 



På kvällen gick vi ut och åt en sen middag vid Oktogon. God middag med trevligt sällskap. Det är lite jobbigt att förstå norska bara, man får anstränga sig ordentligt. Fick sedan sällskap till skolan, och gick sen sista biten hem.


 
Nu måste jag iväg! Ha det bäst!


Vilsen i parken..

Ibland blir man bara så trött på sig själv! Idag var jag lite extra trött när jag stack ut och sprang, så jag tänkte att jag skulle utmana mig själv lite och ta en längre runda. Trots att jag hade håll svängde jag av på alla vägar i parken som gjorde att jag skulle komma längre bort, och alltså få en längre springsträcka.

Tror ni inte jag sprang vilse!? Först tänkte jag att det nog inte gjorde så mycket, den är ju inte så stor. Men när jag aldrig hittade "kanten" på parken blev jag lite fundersam. Jag blev mycket lättat när jag tyckte jag kände igen mig... dock varade inte lyckan länge eftersom enda anledningen till att jag kände igen mig var att jag hade sprungit i en cirkel.

Tillslut hittade jag i alla fall ut till kanten, och stora vägen, så kunde jag följa den hem.. Haha.. jaja jag är ju blond :)

Min bror länkade mig ytterliggare en nyhets grej om den norska tjejen som blir mördad. Jag var tydligen med i ett litet film klipp.

http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7274313

Usch så hemskt det är :( Hon ville, precis som alla andra på skolan, bara studera till veterinär. Och så händer något sådant, lider verkligen med alla som kände henne..

Var försiktiga :) och spring inte vilse..

Registrering på Szent Istvan University :)

Då var det äntligen dags att börja skolan! Känns som alla redan gjort det nu  :P Idag var det dock bara registrering och information.

Jag började med att gå till skolan på morgonen för att hämta ett certifikat som jag behövde. Först virrade jag runt i helt hel byggnad tills jag stötte på en tjej, jag frågade efter vägen och hon svarade ”äru norsk”, sen fick jag hjälp av henne till rätt ställe.

Jag gick hem och tittade på Greys anatomy ( är på slutet av s 4 nu ;) ) och fångarna på fortet (riktigt bra program det där, sitter med händerna knutna i knät och spänner mig som bara den när tiden börjar rinna ut :P )

Sedan var det dags att bege sig till skolan igen. Många stod redan och väntade utanför Kemisalen, där vi skulle vara. Jag hittade snabbt en grupp blonda tjejer som frågade om jag var norsk, det svarade jag inte ja på, men jag fick vara med dem i alla fall. Erkände sen att jag hade lite norskt i mig :P

Det var även några från Norges nyheter där. Natten till idag blev nämligen en norsk veterinärstudent mördad på ett hotell här i Budapest. 

http://www.dagbladet.no/2010/09/01/nyheter/utenriks/drap/ungarn/skole/13215120/ 

De här var några av dem jag stod och pratade med, jag är precis utanför bilden.

Registreringen gick bra, vi fick all information om grupper och schemat osv. Jag är i grupp två, de är ingen annan svensk med i den gruppen, men det var 3 stycken från Norge, och så var det några från Australien och USA, det är allt jag kommer ihåg. Mitt schema är helt okej, långa dagar, men det är ju också mycket tid i mellan lektionerna som man kan gå hem och plugga på.
Fick ett studentkort som gör att man får billigare på massa saker här i Budapest.  



Sedan fick alla Norges studenter vara kvar, på grund av det som hänt, så jag fick säga hej då till dem jag pratat med och gå hem till mig.

Nu försöker jag verkligen motivera mig att sticka ut och springa. Måste måste måste!

Hej då <3

 


RSS 2.0