Tillbaks

Hej.
 
Nu är jag tillbaks i Ungern igen, blev ett hastigt beslut att åka hem, men jag är glad att jag gjorde det. 
Gjorde sista tentan för tentaperioden idag, men jag valde att bara lämna in mina topics utan att presentera dem för läraren. Kände mig inte alls redo och orkade helt enkelt inte. Men det gör inte så mycket, jag sparar de sista två tentorna till en annan tentaperiod.
 
Det var i alla fall skönt att vara hemma. Gick promenader med familjen och hästarna, satt inne och värmde mig vid brasan, lyssnade på svensk radio medan jag pluggade och var hos mormor och morfar. 
 
Mina fina raggsockor:
 
Pluggande vid öppnaspisen, med skärgårdsradion i bakgrunden - "i världens vackraste skärgård". Sådant mår man bra av.
 
Hade en lycklig katt som välkommnade mig och mamma när vi kom in i lägenheten här i Budapest. Hon klargjorde högt och tydligt hur länge jag lämnat henne, och allt som hänt undertiden jag varit borta. Sen lämnade hon inte mitt knä/säng på hela kvällen/natten.
Nu ska mamma och jag bara ta det lugnt, kanske titta på en film eller bara läsa någon tidning. 
 
 
Finaste mormor, du ska veta att du är saknad av många <3
 
<3

Lite ändringar

God morgon!
 
Tar ett flyg till Sverige klockan 11 idag. Flyttar bacton till den 31a, och skjuter upp pathophysio till någon annan tentaperiod.
Mamma och jag landar här i Budapest den 30e igen, så det blir nog inga blogginlägg före det.
 
Ellinor blir kattvakt åt min lilla hårboll. Gör lite ont i magen att åka ifrån henne, men hon klarar sig bra här. 
 
Kram kram <3
 
 
 

Familjeliv!

Halloj!
 
Jag kämpar på med mina bakterier, gått igenom bakterier som orsakar gasbrand, mjältbrand, kvarka, stelkramp och lite annat smått och gott. 
Druckigt två burn-energi dryck idag. Men konstigt nog har jag inte blivit överpigg. Tror kanske att min energi nivå är så låg att den precis kommer upp till normal efter massa koffein i kroppen. 
 
Dagens händelser (utöver pluggandet) har varit en promenad till en kopieringsaffär för att skriva ut lite topics. Japp.. det var det.
Så jag får helt enkelt hitta min inspiration på facebook för detta blogginlägg. Jag har upptäckt att jag nu är i den åldern då många av mina bekanta på facebook börjar skaffa eller redan har barn.
Min första reflektion över detta är "herregud nu måste jag skynda mig", men nee skola först :P. Har dock redan bestämt vad mina tre barn ska heta. Och nu skriver jag detta för att INGEN annan som läser denna blogg får ta dessa namn. Jag har PAXAT dem, sådeså! De ska i alla fall heta: Arn, Emil och Edward. 
 
Min andra reflektion som kommer av dessa femhundraelva bilder på bebisar på facebook är "hur länge är det okej att publicera bilder på sina barn". Jag menar när jag var liten fanns inget facebook som mina föräldrar var uppväxta med och la upp bilder på mig när jag satt naken i en fruktskål. Finns det en åldersgräns när bebisbilderna går från kategorin "husdjur, och andra sötnosar" till "människor". Kan tänka mig att det inte är jätte kul att som 13 åring att se publicerade bilder på sig när man sprang runt i spindelmannen kläder som 5 åring eller ännu värre, sina klasskompisar får se dem. Jag har ju lite svårt att svara på denna fråga, eftersom jag inte har barn och inte riktigt kan sätta mig in i situationen. Men vore kul om kompisar-med-med-barn kunde säga sin åsikt. Eller om en diskussion kunde startas i detta ämne. 
 
Mitt "familjeliv" består för tillfället av Ellinor, Nattis och mig. Det duger gott :). Vi har kommit fram till att Ellinor är mannen i huset, eftersom hon får göra saker som att öppna burkar som jag är för svag för att öppna, grilla (aka steka kyckling) och jag är kvinnan i huset som säger saker som "såhär ska du koka riset" eller "jag vet att vi ska ha en extra diskborste längst in i skåpet där". Och Nattis är bara liten och söt. Perfekt helt enkelt!
 
Och ja, jag publicerar bilder på min bebis:
 
Kram kram <3
 

Sådärja!


Hejsan!
 
Ännu en tenta att pricka av från listan. Det är ett under att den där gick vägen. Värsta läsningen någonsin, så mycket plugg, slutkörd hjärna och massa stress. Men nu är pathon gjord i alla fall (eller semi-final). 
 
4 dec - patho pr (teoretisk)
17 dec - lab D (muntlig)
3 jan - animal breeding (muntlig)
7 jan - animal nutrition (skriftlig)
22 jan - patho (muntlig)
28 jan - bacteriology (muntlig)
31 jan - pathophysio (skriftlig)
 

Det var inte bara en speciell dag för att det var tenta idag, utan också för att jag gick utanför lägenheten för första gången på en vecka. Exakt en vecka faktiskt! Tur att jag hade Ellinor med mig som stöd, läskigt värre att vara utomhus ju! Började med att vricka foten.. Och Ellinor la snabbt till "ovan att gå i skor?", skrämande träffande. 
Men men, ska bättra mig på den punkten. Kanske. 
 
Nu sitter jag med nästa ämne i famnen, bakteriologi. Det är, som man hör på namnet, läran om bakterier och allt vad de orsakar. Inte ett favoritämne, men jag står ut. Det är i alla fall inte så tugnt som pathon. Inget är så tugnt som pathon.. Ellinor och jag har slitit som galningar med den, så det var en lättnad när vi blev godkända båda två. 
Jag hade ett sådant där dumt fån-leende hela vägen hem. Höll på att krocka rakt in i en man, som var tvungen att ställa sig blixtstilla för att jag skulle lyckas gå runt honom medans jag fnittrade fram "Im sorrrry, hihihi".
Gav alla i affären på Lidl ett stort leende när vi var och handlade, som mest besvarades med en underlig "vad vill du"-min. 
 
Tror det blir sovdags tidigt för mig idag, blev bara 5 timmars sömn i natt och en härlig huvudvärk håller på att byggas upp känner jag nu, 
 
"Vänterummet" utanför examensrummet, fullt med folk när vi kom, och tomt när vi gick.
 
Kram

Vad händer

Hej hej!
 
Dags för ett litet blogginlägg tror jag. Legat i sängen i två dagar, knappt orkat resa mig. Har den såkallade "tentaperiods-sjukan". När man är så utmattad i hela kroppen och huvudet att du helst vill ligga helt apatiskt i sängen och titta upp i taket. Men det har jag inte gjort, jag har läst. Men kroppen säger verkligen ifrån nu. Först en tuff termin i trean och sen flera veckor av pluggande (ja även jullovet, enda dagen jag inte pluggade var julafton). Illamående, stickningar i armar och ben, tryck över bröstkorgen och annat trevligt är symptomen på denna åkomma.  
 
Önskar bara ett slut på denna tentaperiod. Har en tenta i morgon, och så två till efter det. Men det får gå som det går. Annars tar jag bara dem vid en annan tentaperiod. 
 
Vill ha!
 
Kram <3

Someday I'll be living in a big old city

You, with your words like knives and swords and weapons that you use against me
You have knocked me off my feet again got me feeling like I'm nothing
You, with your voice like nails on a chalkboard, calling me out when I'm wounded
You, pickin' on the weaker man

Well, you can take me down with just one single blow
But you don't know what you don't know

Someday I'll be living in a big old city
And all you're ever gonna be is mean
Someday I'll be big enough so you can't hit me
And all you're ever gonna be is mean

Why you gotta be so mean?

You, have pointed out my flaws again as if I don't already see them
I'll walk with my head down trying to block you out 'cause I'll never impress you
I just wanna feel okay again

I'll bet you got pushed around, somebody made you cold
But the cycle ends right now 'cause you can't lead me down that road
And you don't know what you don't know

Someday I'll be living in a big old city
And all you're ever gonna be is mean
Someday I'll be big enough so you can't hit me
And all you're ever gonna be is mean

Why you gotta be so mean?

 


Fredag!

Heej!
 
Woohoo! Fredag! Äntligen helg! Utgång, sovmorgon och pluggfria dagar! 
Hahahaha.. not.. Men man kan ju få drömma lite.
 
Gått i samma kläder som jag sov i hela dagen idag, varför byta om när jag bara ska röra mig några meter från sängen till skrivbordet? ;) 
Såhär ser man ut i examensperioden gott folk. Finnarna har sin egen plats i ansiktet och de halvröda döda ögonen tittar tillbaks i spegeln.
 
Funderar på att gå till affären i morgon och handla. Min frys innehåller endast köttbullar, i kylen står en ensam ketchup och i skafferiet hittar jag endast te och pasta. Det räcker långt det, men önskar lite variation :)
 
Trevlig helg :)
Kram <3
 

Plugg, sen film

Hej hej!
 
Nu är pluggdagen över för idag och jag laddar upp med en film i sängen. Har varit igenom de flesta filmer under romatiska komedier som finns nu tror jag. Tänkte göra en liten lista i framtiden med filmer jag rekomenderar att man ska se. Och när jag rekomenderar dem då är de bra, för min gallring är hård men rättvis :P
 
Man ska inte läsa på fb under tentaperioden. Läste häromdagen om en person som var "helt utsliten och trött efter att ha pluggat 6 timmar". HELA sex timmar! Själv pluggar man aldrig under 10 timmar om dagen här. Idag blev det 11,5 tror jag. Det är liksom standard. Lite mindre gnäll tack ;). Ja jag vet att "det alltid finns de som har det sämre" och om man ska gå efter det mottot får man aldrig klaga. Och missförstå mig inte, jag är helt för att klaga på saker. Men ibland kanske man ska ge sig en liten funderare på VAD som är värt att klaga på. 
Att det snöar ute? Att du ska sova en-hel-natt utan din pojkvän? Att du har haft en så sjukt stressig dag med babysim på morgonen och sen skyndat dig hem för att baka innan föräldrarna skulle komma på fika?
 
I alla fall :) jag är inte bitter!
 
God natt på er <3
 
 
 

Snökaos

Hej hej!
 
I natt har det snöat massor, så nu är det ett riktigt lager med snö på market, och vår balkong. Men det är inte bara utomhus det är snökaos, utan också i min hjärna. Jag kan inte fokusera längre, mina tankar flyger iväg till allt möjligt när jag försöker läsa. Jag vet inte hur jag ska förklara detta utan att låta negativ, men JAG VILL INTE PLUGGA LÄNGRE!
 
Samtidigt som jag faktiskt tycker att det jag läser är väldigt intressant. Älskar medicin, det är så häftigt på något sätt :P Blir alldeles uppspelt när jag förstår olika funktioner och händelseförlopp i kroppen. Och när jag läser om olika försvarssystem i kroppen, hur den försöker skydda sig mot farliga ämnen, så blir jag nästan lite rörd, det är ett så fantastiskt system.
Plus att jag tror att jag skulle vilja bli lärare också. Ser ofta framför mig hur jag står och undervisar biologi för en gymnasieklass typ. Okej det är för rörigt i min hjärna nu. Lite mindre koffein tror jag skulle vara klokt för min del. 
 
Nej.. nu är pausen slut, nu måste jag plugga. 
 
 
Kram kram

Plan B

Hej hej!
 
Nu har jag gjort ett sådant där jobbigt beslut igen, och valt att flytta en tenta. Skulle egentligen ha patho nu på tisdag, men har nu bestämt mig för att flytta den en vecka. Det betyder att jag troligtvis inte kommer hinna göra pathophysio tentan. Men jag har bestämt att jag inte ska behöva må dåligt för att bli veterinär. När det känns som att något trycker mot bröstet och det liksom strålar kallt inombords, och att man hellre vill spy än att äta - då räcker det! Så nu har jag tagit det mogna beslutet att flytta den, så att jag kan andas normalt igen. Det är inte katastrof att ta med en tenta till nästa tentaperiod. Som mamma säger "man blir veterinär i alla fall". 
Efter den här utbildningen är vi veterinärer, och om det så krävs ett halvår till, vad gör det? När vi ändå ska jobba med vårt drömyrke tills vi blir gamla. 
Ikväll ska jag titta på en serie och sen få en liten "nystart" i morgon igen. 
 
Idag har i alla fall jag och Ellinor suttit och klippt ihop powerpoint-slides till ett dokumet, i topics ordning. Det vill säga att vi har all information under tydliga rubriker så att det blir lättare att läsa. Vi satt heeela dagen med det! Men det var en trevlig studieteknik, på varsin sida av bordet satt vi och lyssnade på musik och klippte och klistrade på datorn. Småpratade lite och kommenterade artisterna eller låtarna vi lyssnade på. Ganska mysigt om man tar bort hela stressen att vi bara ville bli klara :P 84 topics är det, så det är en mastig tenta. 
 
Sen traskade vi bort till en kopieringsaffär några gator bort. Vi gick och gäspade ikapp undertiden vi gick. Tror att det var en välbehövlig promenad i friska luften. Jag undrar om det finns sådana kopieringsaffärer i stockholm också, för här är dem överallt! På var och varannan gata liksom. 
 
När vi skrivit ut allt vi skulle så gick vi hem och beställde mat från netpincer. 
 
Några kloka ord får avsluta detta inlägg: "livet handlar om hur du hanterar plan B"
 
God natt <3 dröm sött..

Sent uppe

God kväll! 
 
Just skrivit klart sista topicset för ikväll och laddar för att sova. Men sitter och tittar igenom fb först och drömmer mig bort i andras liv - de som faktiskt har ett liv. Jag kan inte låta bli att bli lite avundsjuk på alla som verkar leva så enkla, roliga och spontana liv. Själv har jag en plan över alla dygn ut i minsta minut: till den tiden ska jag läsa på det, då ska jag äta och exakt mellan de tiderna ska jag sova - inga undantag! 
När kommer min tur att få slappna av och göra tokigheter.. Leker lite med tanken hur det hade varit om jag inte kom in på veterinärskolan, vad hade jag gjort då? Jag har verkligen ingen aning.. vad skulle jag göra liksom. Jag vill inte göra något annat än att bli veterinär, sen är jag nöjd typ. Så egentligen så borde inte alla facebook statusuppdateringar och bilder störa mig så mycket... men gräset ser väll alltid grönare ut på andra sidan. 
 
Bara lite små funderingar såhär innan läggdags. Väntar på att mamma ska komma in på skype så vi kan säga godnatt :)
Sen blir det nog något mysigt youtube klipp innan lampan släcks och kudden ska nattas. Jag tycker om att titta på intervjuer med olika personer jag tycker om, oftast Taylor Swift, Zac Efron, Daniel Radcliffe, Emma Watson, Jim Parson med flera. 
 
Bildbomb på finaste supporter-katten!
 
Nu kom mamma! :) 
 
Natti natti <3

Dubbel lycka

God förmiddag!
 
I morse när jag kollade ut genom fönstret var hela marken täckt av snö, och direkt ser allting så mycket vackrare ut! Nu kommer vintern här i Budapest. Är runt 4 minus och sol ute :) inte helt fel för en morgon promenad. Tog en liten shoppingrunda och köpte anteckningsblock och mjölk. Det är faktiskt en väldigt bra start på dagen.
 
 
När jag kom hem slog jag upp mitt nya skrivblock och började plugga patho igen. Mmmm doften av nya sidor... haha skoja bara! Eller?
 
I alla fall fick jag just tillbaks nutrition resultatet. Och jag klarade det. Jag stod akkurat (som norskorna skulle säga). Detta provet var mycket svårare än det som var innan jul, och när jag satt där under tentan önskade jag bittert att jag skulle ha haft en annan tentaplan, och tagit nutrition vid första tillfället som gavs. Men tack och lov så gick den ändå.  
Man ser på resultatet att det inte bara var jag som kämpade med den där tentan. 28 stycken skrev den, men bara 6 klarade sig, och bara en enda 3a delades ut (resten 2or)
 
Nu ska jag fortsätta plugga med en aning höjd motivations nivå :)
 
Ha en fin dag <3
Kramar

Going crazy

Mina middagar består numera av, lite otippad, en kombination av köttbullar, ris och soja - som äts med kinapinnar. 
 
Bra sätt att få middagarna att bli lite roligare. Dessutom övar jag upp mina fingerfärdigheter med att äta med pinnar, framtida kirurg vettni ;) haha!
 
Sov gott

Patho

Hej!
 
Just nu är det pathology plugg för hela slanten. Patho är "The scientific study of the nature of disease and its causes, processes, development, and consequences". Har redan haft den praktiska delen som gick ut på att obducera ett djur. 
 
Jag skulle kunna lägga in några exempel på hur bilderna till studiematerialet ser ut, men jag vet att ni inte har blivit desensitized som jag har blivit mot äckliga, motbjudande, spyreflex bilder, så jag låter er slippa. Men vi kan väll bara säga att jag kommer drömma mardrömmar i natt om äckliga utslag och förvridna djurkroppar. 
 
Den här skolan slutar aldrig att vara sig själv, man vet var man har den liksom. När man kommer fram till en sådan här slide så tänker man "ah där var den..":
Min ungerska är lite knackig fortfarande, men okej, tack för förklaringen. 
 
Det jobbiga med patho är att du vet inte riktigt vet om du är trött och din hjärna spelar dig ett spratt, eller om det bara är för att du läser patho
Nattis gör mig i alla fall sällskap här i sängen. Min finaste underbaraste kurrande hårboll, åh vad jag älskar dig <3 Säger det till henne också, och då tittar hon bara på mig förvånat en stund och så spinner hon vidare. 
 
Men jag skulle uppskatta om jag fick sova på nätterna och att hon inte just då försökte undersöka med klorna varför det kommer luft ur mina näsborrar. Andra natten i rad jag har vaknat med ett ryck av en sylvass klo i ena näsborren. Och när jag slår upp ögonen möts jag av Nattis stora faschinerade ögon ca en dm från mig. 
 
Kram kram <3

Pluggarrrrggghh

Hej hej!
 
Pluggar och pluggar och pluggar... börjar bli tröttsamt detta ;)
 
Och vad gör Nattis då? Ne hon sover och sover och sover:
 
 
Nej, vänta hon är vaken:
 
Bli riktigt bra bilder med min nya telefon! :) Förstår mig dock inte på 99% of funktionerna med den än, men jag antar att jag lär mig.
 
Tillbaks till nutrition!
Kram

Inte det inte?

Haha! Pathophysio läraren var en aning besviken på elevernas uppsattser på hans prov tror jag. Detta skrev vår klassrepresentant till oss:
" Prof. Vajdovich kindly asks the students to base their essays on the slides, not their imagination." 
 
Får komma ihåg det när jag ska skriva provet! Men har två tentor i mellan. Nöter på med min nutrition :)
 
/Nina

Nutrition

God förmiddag!
 
Fortfarande trött, trots 9 timmars sömn.. Sitter och läser nutrition, eller rättare sagt frågor från gamla prov till nutrition. Kommer inte att ha tid att sätta mig in i ämnet (har tentan på måndag), så försöker bara plugga så att jag ska klara mig. Dumt, men så får det bli ibland. Tyvärr ganska ofta, eftersom denna skola envisas med att vi ska plugga 7-8 helt olika kurser parallelt.
 
I nutrition ska vi i alla fall lära oss alla näringsämnen i djurfoder, hur mycket protein finns det, vilka vitaminer måste vi ge - och vad händer om det blir brist på en viss vitamin sort, hur räknar man ut olika värden (massa formler.. känns som biofysiken..) och så vidare. 
 
Det roliga är att de som undervisar i nutrition inte ser speciellt hälsosamma ut, den ena är sjukt smal, den andra ser ut som han har knarkat hela sitt liv och den tredje är kort och rund. Det ryktas om att flera av dem har alkoholproblem också. Speciellt department det där.
 
Men men, vad vet jag, jag kan inte så mycket om nutrition än. Och jag lär inte börja med någon diet efter det heller. Man ska äta si och så för att må bra, man får absolut inte äta det och troligtvis dör du om du stoppar i dig sådan mat. Nej jag är trött på det där! Predika om era dieter för någon annan, för om jag inte får min choklad och lite onyttig mat då och då så mår jag ändå inte bra. 
 
 
Nattis har kanske fått någon super-diet för att växa sig så stor att hon inte får plats i sin puff. Eller så är det bara matte som är lat inte köper en större puff åt henne. 
 
Kram kram <3
 

Back on track

Hej!
 
Tillbaks i Budapest. Redan gjort första tentan. Animal breeding halv 7 i morse, efter en flygresa och ca 5 timmars sömn. Inget att rekomendera, men jag klarade det bra i alla fall :).
 
Nu sitter jag här och mår lite illa av trötthet, och att jag inte ätit något. Så nu blir det en mini-paus, och sen bara att ta tag i nästa tenta: Nutrition. 
 
I förrgår såg jag en jätte bra film, "the perks of being a wallflower". Superbra verkligen! Rekomenderar den starkt! 
 
Emma Watson, Logan Lerman, Ezra Miller 
 
Kram <3

2013

Gott nytt år kära bloggläsare! 
 
Jag och familjen var vid slussen och tittade på fyrverkerierna vid 12 slaget. Var riktigt fint! 
Det var precis vad jag orkade faktiskt, gick och la mig och somnade direkt när jag kom hem. Här är lite bilder från kvällen:

 
Hoppas 2013 blir ett toppenår för er alla <3
 
Kram

RSS 2.0