Nutriton vs obstetrics

Hej hej!
 
Har suttit och pluggat nutrition idag, och tro det eller ej - det är ganska intressant. Jag har varit väldigt anti nutrition, mest för att jag tycker att det departemanget uppför sig dåligt mot eleverna. Men nu när jag faktiskt ger det en chans så upptäcker jag att det är ganska spännande. 
Dieter till hästar och grisar har jag läst om hittills. Det är lustigt att så fort man hör ordet diet så låter det som att man fösöker gå ner i vikt. I detta fall handlar dieterna ofta om att hålla vikten eller gå upp i vikt. 
Nästa kapitel är om kor, det blir intressant. Jag ska ju ha mina egna kor när jag köper en gård. Några Herford kossor blir det nog. Jag vill nämligen ha egen köttproduktion, det är verkligen en dröm jag har att kunna försörja mig själv och slippa bidra till lidandet av alla kossor som växer upp i stora köttdjursproduktioner. 
 
Så då är det bra att jag lär mig precis vad de bör ha för mat! 
 
Och så har jag obstetrics som vi lär oss att inseminera och allt, all kunskap som behövs för mina egna kossor helt enkelt.
Dock är midterm läsningen till obstetrics inte det minsta intressant.. Nästan så att jag vill gå över till nutrition igen. Läste en slide i obstetrics och bestämde mig sedan för att lägenheten behövde dammsugas. Mamma kommer ju på lördag (:D!) så det ska ju ändå vara fint tills dess. Nu kom jag upp till 20 slides och började sedan på detta blogginlägg. Fy skäms på mig..
 
Bekvämt? Jaadaa!
 
Snart är det Halloween firande! Först fördrinkar hos Stacy, en tjej i klassen och sedan ut till en klubb som heter symbol. Inte varit där förut, men det är säkert bra. Köpte biljetter av en norsk tjej genom den norska föreningen ANSA, det är praktiskt att vara "typ norsk" ibland. 
 
Kram <3
 
 

En sådan dag

Hej!
 
Igår hade jag shift på kliniken, det är inga humana shift man jobbar här. Antingen från 8 på morgonen till 8 på kvällen, eller 8 på kvällen till 8 på morgonen. 12 timmars pass helt enkelt. 
 
Jag var denna gång på ICU avdelningen - Intensive care unit. Vilket liknar det jobbet som jag hade i sommras på Bagis.
Vi hade två patienter inne under en hel dag, och vi var 5 stycken som jobbade. Kändes rent ut sagt värdelöst att vara där. Tack vare att jag jobbade på Bagis i sommras känner jag mig trygg med att ge alla möjliga olika mediciner på olika sätt (i muskel, i ven, under skinnet osv) så att få ge två mediciner till en hund under 12 timmar... nja jag hade kanske hoppats på mer.
 
Det hade absolut varit okej att tilbringa så lång tid inne på kliniken om man hade haft gott sällskap. Jag var med tre ungrare och en 11e semster student (alltså allra sista terminen). Var ska jag börja, blir upprörd bara jag tänker på det. 
Jag blir så chockad varje gång jag hör någon som turistat i Budapest och säger "Ungrarna var så trevliga". Va? De pratar ju inte? De kan ju inte kommunicera på engelska? 
Dagen började med att en veterinär sa något på ungerska till oss, var på ungrarna snabbt följde med ut från rummet. Jag stod förvirrat kvar, men sprang sedan ikapp, fick nästan dörren slagen i ansiktet på mig för "varför skulle jag följa efter?". Frågade vad de skulle göra och fick då ett kort svar att det var morgonmöte för genomgång av alla patienter. Toppen att jag fick info om det, tur att jag inte missade det i alla fall. 
Resten av dagen flöt på med obehagliga tystnader och flin mellan ungrarna som inte klarade att svara på frågor på engelska. Jag är en sådan person som blir tokig på tafatta människor, jag står inte ut. Jag vill ställa mig och hoppa på stället och ba "KOM IGEN, DU KLARAR DET, FÖRSÖK KOPPLA HJÄRNCELLERNA, HEJA HEJA ÖKA TAKTEN". 
Men jag nöjer mig med att le lite och förklara vad de ska göra.
 
Den enda icke-ungraren i min grupp hade 6 veckor kvar i skolan och var sedan färdigutbildad veterinär. Min första tanke var "Yes, en som jag kan prata med". Min andra tanke kom snabbt därefter "Åh herregud, ska han bli veterinär snart, jag klarar inte ens av tanken att han ska få ut och praktisera". 
En person som inte kan ge en tablett till en hund, som totalt misslyckas att ge rätt dos medicin och förfalskar veterinärernas underskrift för att få "godkännande" i de olika momenten på kliniken borde inte vara veckor från att bli veterinär. Jag blir mörkrädd. Snacka om tappad bakom flötet.
 
Sista 40 minutrarna av mitt pass kom det dock in två blood donor hundar, så jag fick sticka och samla blod på den ena. Första gången för mig det! Och första gången jag stack i halsen på ett djur, lite små läskigt att se på men inte alls så farligt att göra det själv. 
 
En aning små bitter Nina gick ut från kliniken strax efter 8, och vad händer då? Det börjar regna. Tänker ilsket "självklart, självklart ska det börja regna, lite värre kan du väll!?", och absolut gick det, ett öronbedövande ösregn följde.. Tack.
 
 
Nu har jag slutat rasa över världen! Jag mår bra nu :) haha.
 
Blev klar med min Halloween costume idag! I Ungern är det en stor grej att fira Halloween, till skilland från Sverige. Så i morgon smäller det :D ska bli så himla kul. Ni får se i morgon vad jag ska vara!
Här hjälper Nattis mig med mitt costume arbete:
 
Tur att jag inte lagt ut den på golvet för att klippa rakt.. 
Saxar är bra leksaker det!
 
Och nålar är ändå inte så vassa har jag hört.
 
Kram <3
 
 

Date night

Hej!
 
Haft två riktigt lyckade kvällar nu i helgen och så var det söndag igen. I fredags blev jag bjuden på middag av Christian. Var supergott och såg till och med ut som att jag skulle klara av att att laga det.
Hade Nattis med mig dit så att hon fick bekanta sig med lägenhetens husdjur, chinchillan Houdini. De kanske inte är ämnade att bli bästa vänner, men Nattis skötte sig väldigt bra tycker jag.
 
 
Igår kväll blev det bio. Det var länge sedan jag gick på bio, borde göra det oftare för det är ju så mysigt! Och billigt, här i Ungern kostar det ca 40 kr att gå på bio. Det jobbiga med bio i Ungern är att de inte har kommit ifrån det här med att dubba filmer, så man måste vara noga med att hitta en film som visas på engelska med undertext istället. 
Kan ni tänka er att vuxna människor sitter och tittar på fake röster pålagda på amerikanska skådespelare. Det är så ju pinsamt det kan bli. 
 
Vi såg i alla fall filmen Rush, på engelska ;). Blev lite nervös innan att jag bokat fel, men en halvtom biosalong brukar ofta indikera på att det är engelskt tal, och så var fallet.
Kan rekomendera den filmen! Den passar nog de flesta personer kan jag tänka mig, både killar och tjejer. 
 
Inga andra planer än plugg idag! Får se hur det går med det, haha!
 
Kram <3

Dag på kliniken

Hallo!
 
Hade en helt okej dag idag på skolans smådjursklinik. Jag fick vara med på två kastreringar av katter. Det var spännande att få stå så nära, få allt förklarat för sig och faktiskt förstå de medisinska termerna. 
 
Gick runt i scrubs hela dagen och jag fick nästan lite flashbacks från när jag gick i ettan och tittade längtansfullt efter de äldre studenterna som gick klädda likadant. Då tänkte jag "hoppas den dagen kommer fort", och helt plötsligt är jag här. Galet var tiden går!
 
 
 
Kram <3

Shift time!

Heej!
 
I morgon har jag mitt första shift på kliniken, och jag packar för fullt. Matsäck, dricka, scrubs, stetoskop, termometer, anteckningblock, pennor, lås till skåp och lite saker att plugga på om det blir dötid. Frågan är nu.. har jag glömt något?
 
Det kan nog vara allt!
 
Var hundvakt idag till lilla trollet Nira. Mari hade shift så jag  har gått med henne två gånger idag. Första turen blev en springtur i parken. I linne och kortbyxor! Ni anar inte vad varmt det är här. 20 grader i skuggan och strålande sol. 
Kändes skönt att få på sig springskorna igen, 2,5 veckor med förkylning (eller vad det nu var). Passar inte mig alls, jag vill ut, jag vill springa! Men med hot hemmifrån och Mari som med våld skulle gå till läkaren med mig lyckades jag låta bli. 
 
Nira och jag påväg hem från parken
 
Har pluggat obstetrics idag också, börjar förstå mer och mer nu. Gjorde en egen bild av början på ett foster:
Naturbegåvning är bara förnamnet ;) hehe..
 
Sedan har jag varit och letat Halloween saker, och jag har nästan allting nu. Christian och jag tog en paus på sugar.. en affär med allt gott du kan tänka dig: kakor, tårtor, milkshakes, smoothies osv. 
 
 
Kram
 
 
 
 

Skärpning

Hej!
 
Satt och läste blondinbellas blogg som jag gör lite då och då, till motsats av vad folk tror är hon en en riktigt smart ung kvinna som lyckats med det hon vill. Jag håller inte alltid med henne i hennes åsikter, men alla är vi olika. 
 
Dock är jag idag tvungen att kommentera ett blogginlägg hon gjort, eller snarare kommentarerna som kommit av detta blogginlägg. 
Frågan var "Hur ska man välja gymnasium", och jag ser flera av svaren lyder så här "välj med hjärtat och inte med hjärnan", "tänk inte så mycket på framtiden", "ta något som du tycker är kul", "allting går att lösa i framtiden, det är därför det finns komvux osv".
 
Jag blir fullkomligt chockad av dessa svar, hur tänker ni egentligen? 
 
Okej, jag vet med mig att jag är en otroligt driven person som inte backar i första taget. Lite smärta och motgång är jag absolut villig att ta för att komma dit jag vill. Så tänker såklart inte alla, men jag hoppas verkligen att alla använder hjärnan.
Om vi ignorerar det faktum att hjärtat endbart är ett organ för att pumpa ut blod i din kropp och inte har något med dina val i livet att göra (jag vet att det inte är poängen med uttrycket..) så tror jag att hjärtat ibland kan leda in oss på fel spår. 
Jag tror att du bör tänka på framtiden, och därmed använda ditt sunda förnuft när du planerar ditt nästa steg (inte med allt, men med utbildning tror jag det är absolut nödvändigt). Saker blir det du gör dem till, om du ser den treåriga gymnasieutbildning på torra naturnatur programmet som ett delmål i något större, då blir det om man så nu vill kalla det "kul".
 
Jag förstår till hundra procent de personerna som inte vet vad de vill bli än, det kan inte vara lätt att välja då. Men en bredare utbildning skadar väll aldrig? Något som du vet att du kan klara dig på i framtiden, vad det än är du vill bli. Vissa kommer på sent i livet vad de vill syssla med, och det är också okej - då finns det också många vägar att gå. Men vi måste börja tänka smartare!
En del vet ju redan vad de vill bli, och väljer direkt en linje som är skapat just för det yrket - då ska man såklart ta det, annars är det ju bara knäppt. 
 
Sen jag började här, och också pratat med många andra studenter från andra länder inser jag hur borskämda vi blir i sverige. Tror helt ärligt att det är ett väldigt daltande med svenska studenter, från högstadiet till gymnasiet (och kanske till och med högskolan). 
När vi säger att sveriges utbildningsnivå sjunker så blir jag inte förvånad. Jag minns tydligt på högstadiet när några killar i klassen inte "hade lust att gå på lektionen" och läraren frågade mig - Nina kan inte du gå och leta reda på var de är och be dem komma till lektionen?
Jag skulle alltså försöka övertyga några killar som inte "kände för att gå", att komma tillbaks till klassrummet. Detta är absurt, jag förstår att dessa killar får sämre betyg, inte kommer kunna söka till det de vill och sedan skylla på att samhället "suger" (för att använda deras termer). (Haha lite worst-case-scenario här..åååh alla kommer dö, nej men ni förstår).
Önskar att skolan i Sverige var lite strängare, mer information och hårdare regler så att faktiskt alla genomför skolan och anstränger sig (!). 
 
Jag vet att jag pratar om utbildning som något fantastiskt underbart och livsavgörande. Och på sätt och vis är det väll det. Tänk om alla stökiga killar i klassen kunde sätta sig ner på rumpan och faktiskt anstränga sig i skolan, och om alla små fjortistjejer kunde inse att de en dag kan (tack vare sin utbildning) bli framgångsrika och mäktiga kvinnor som gör samhället bättre.
Amen på det, haha!
 
Det var vad jag hade att säga :) 
 
Kram

Hänt - del två

God dag allihopa!
 
Vi får väll börja där ag avslutade förra inlägget. vilket var söndagkvällen. Dock finns det inte mycket att rapportera därifrån, då jag stupade i säng tidigt efter några serier. 
 
Måndagen var det Ullö som gällde, vi gick igenom olika metoder för att dels undersöka abdominal fluid och hur man kan rädda en kolikhäst. 
Hästar kan inte rapa, så när något stoppar upp tarmarna fylls magen och tarmarna med gas som hästen själv inte kan få bort. Som veterinär måste vi (innan vi hittar problemet till själva koliken) få bort gasen. Det kan göras med en nasogastic tube. Vi fick alltså lära oss exakt hur man sätter in en slang genom ena näsborren ner i magen på hästen. Spännande grejer det där!
 
Tisdagen hade vi surgery, och denna gång handlade det faktiskt om operationer i sig! Föreläsaren inledde lektionen med att säga "ni som vill rikta in er på surgery, lyssna noga, detta är grunden till alla operationer". Jag antecknade mer än någonsin! Var sjukt spännande! Det där vill jag göra :D Jag vill operera!
Jag har pratat med lite klasskamrater och andra i skolan om vad de vill rikta in sig på, och många vill jobba med utredningar. Man får in ett fall, frågar ägaren om historia, gör tester och kan sedan ställa en diagnos. Lite detektiv arbete helt enkelt. 
Som det ser ut nu är jag dock intresserad av själva "lösandet" av problemet, och inte så mycket av "hittandet" av problemet. Det vill säga operation. Helst på häst då..
Men allting kan ju ändras, jag kan ju helt plötsligt inse hur intressant något annat område är, och kanske börja med forskning istället. Vad vet jag ;). 
 
Är på shoppinghumör, men Ungern har någon sorts helg dag idag, så allt är stängt. Är på jakt efter vinterskor! När jag skulle köpa ett par vinterskor kom jag hem med dessa istället:
Söta eller hur!? Men inte riktigt anpassade för snö och ruskväder.. 
Dessutom måste jag börja köpa delar till min Halloween outfit. Berättar inte än vad jag ska klä ut mig till än, ni får vänta på bilder ;).
 
Nattis har i alla fall fått lite vinterkläder, eller rättare sagt julkläder. Hundklädesaffären bredvid mig har 50% på allt, så jag kunde inte låta bli.. Passar helt perfekt!
 
Fy skäms på mig!
 
Kram kram <3
 
 
 

Hänt - del ett

 Hej!
 
Jag har väll en del att "catcha up" på bloggen nu efter dagar av avbrott. Har så mycket att berätta att jag får dela upp det i delar.
 
Börjar med helgen med Lena! Åh vad kul det var att ha henne här :D blev precis som jag föreställde mig, massor av skratt, bra tjejsnack och andra skojjigheter. 
Runt klockan 7 var vi i lägenheten efter att ha mött upp Lena vid flygplatsen. Vi gick alla tre (Christian, Lena och jag) till Karma på Liszt ter (resturang gatan). Åt en god middag och hade det trevligt :) Efter det var det dags för att ladda upp för en kväll på Equus, det vill säga förfest hemma hos James i klassen. 
 
 
Eftersom Equus-club ligger inne på skolområdet fick det bli en snabb sightseeing av skolan också. Är lite intressantare att visa nattetid var man studerar. 
 
Dagen efter gjorde jag frukost, med bröd från bageriet (det är ju så himla bra att ha ett bageri precis utanför dörren).
Vi gick en promenad med Nira och Tino (två hundar) upp till hjältarnas torg (Hösök tere), fortsatte in i parken en bit och sen vände vi. 
 
Sen var det dags för Donau, Vaci utca och vapiano - området vid floden helt enkelt. Visade slottet, gågatan, kedjebron och den lilla marknaden som de hade slagit upp. Vapiano bjuder som vanligt på god mat! Gaah jag kan gå och längta efter smaken på just den maten. 
 
På kvällen blev vi bjudna på våfflor hos Mari. Våfflor, brunost, sylt och glögg - det är vad jag kallar en bra middag det!
 
Mmm!
 
 Efter att våfflorna var uppätna och glöggen tom gick vi till Szimpla. Kändes viktigt att visa denna ytterst speciella klubb som inte går att beskrivas ;). Det var vi, några norrmän och några libaneser.
 
Dagen efter blev det en seeeen frukost, trötta och slitna gamlingar som vi blivit, hehe.. Efter frukosten tog vi en promenad och gick och åt på paprika. 
 
Sen var det dags för Lena att packa ihop sin väska och ta taxin till flygplatsen.. snyft.. Men har haft en riktigt rolig helg! Tack för besöket finaste du! :D Ses snart igen!
 
Kramar <3
...fortsättning följer...

Inflygande vän!

Halloj!
 
Har inte så mycket tid att skriva blogg-inlägg nu. Ska alldeles strax hämta upp Lena som kommer med flyget. Åh det ska bli så roligt att ha henne här! 
Ikväll ska vi till Equus, blir ett bra sätt att visa henne skolan också, mitt i natten ;) haha!
 
Födelsedagsfirandet för Miltos igår var riktigt trevligt. De har så god mat på Most! Mmm! Lite bilder från kvällen: 
 
 
Kraaam <3

Ledig dag

Hejsan alla!
 
Torsdagar har jag gjort till min egna "lediga dag". Det är bara toxicology som står på schemat, och jag känner att jag klarar mig utan de föreläsningarna.
Ellinor och jag hade just en diskussion om det här med närvarokontroll på lektionerna i skolan. Jag tycker att vår skola misslyckas fullkomligt katastrofalt med denna uppgift. Först och främst tycker jag egentligen inte att det behöver vara någon kontroll då vi själva valt att studera här, och vi lägger mycket pengar och tid på att faktiskt genomföra utbildningen. Vi har inte angivit oss själva till ett fängelse för att vi begått ett brott - inga fängelsevakter är nödvändiga. 
Men om vi nu skippar det faktum att jag anser att det inte behövs, och bestämmer oss för att ha närvarokontroll, då tycker jag det ska göras ordentligt. Nu fungerar det nämligen så att under vissa lektioner (när läraren vill) skickas en lista runt i klassen där man ska skriva på sitt namn. 
Detta resulterar självklart i att en elev kan sitta och skriva upp ett helt kompisgäng. Listan som lämnas in till läraren kan innehålla mer än dubbelt så mycket namn än som faktiskt sitter i klassrummet. 
Ja, ni förstår problematiken.
Därför har jag nästan börjat ändra åsikt när de gäller fingeravtrycksmetoden. Om skolan tänker ta närvaro får de göra det rättvist! Är man inte där, så finns man inte med på listan.
 
Surgery department har nog kommit längst i detta tänk, då de har beslutat sig för att använda "belöningssytem" istället för att bestraffa studenterna som inte är där. Ca 5 gånger under terminen kommer en närvarokontroll göras, inga extra namn kan skrivas upp då man får gå fram en och en till en ansvarig lärare som har listan och för varje gång du är på dessa lektioner samlar du poäng till examen. 
 
Pratade med en tjej som pluggade i Sverige på veterinärlinjen där och de har tydligen samma problem med "namnförfalsningar". De fick då en väldigt bra sak förklarat för sig. Om man har så enkelt för att förfalska någons namn, vad säger att du inte kommer göra det senare - när mer står på spel. Något recept som ska skrivas på med någon annans namn, en journal osv. Då börjar vi faktiskt prata allvarliga brott. 
 
Ja, det var väll det jag hade att säga ;)
Nu ska jag fortsätta plugga obstetrics, sen blir det lite städning i lägenheten och ikväll födelsedagsmiddag för en i klassen.  
 
Söta små fåglar som jag träffade på när jag skulle gå och köpa mjölk, förmiddagsdopp i vattenpölen! 
 
 
Finaste prinsessan <3
 
Puss och kram

Ett mirakel

Hej!
 
Satt och läste nutrition (nej det är inget mirakel.. man gör det man måste), reste mig upp för att få igång blodcirculationen lite och vad ser jag då utanför min sovrumsdörr? Nattis i sin nya säng! Det är ett mirakel det! 
 
Frös till i några sekunder, fick sedan ett infall att vilja göra någon sorts vinnar dans. Men valde att ta upp kameran och fota detta speciella ögonblick när min katt för första gången någonsin inte totalvägrar något som jag har hittat på. 
 
Bevis:
 
Kramar
 

Bättre sent än aldrig

Hej!
 
Blev just klar med dagens middag: lasange! Det är så himla bra att ha och frysa in, klart att värma och äta närsom helst. 
Hade tänkt mig en sen middag, men kanske inte riktigt såhär sent. Det blev gott i alla fall, det är det som är huvudsaken.
 
Dagens clinical-days labbar handlade om blodprovtagning, kanylsättande och hur man hanterar ett akut fall.
Vi började med surgery där vi gick igenom "ABC" som är det första du ska tänka på när du får in ett djur med cardiopulmonary arrest - det vill säga en patient som varken andas eller har några hjärtslag. Bokstäverna symboliserar airways, breathing och circulation. 
Därefter gick vi igenom "A crash plan" vilket också är en "bokstavskod" för akuta situationer. 
Känns otroligt coolt att veta hur man kan rädda ett liv, för det är ju faktiskt lite det vi är här för att lära oss, i stora drag i alla fall ;). 
 
Något som kan vara lite kul att veta är att när man gör "hjärt massage" (eller vad man ska kalla det), dvs trycker med handen på hjärtat för att få det att börja slå igen, så finns det ett litet hjälpmedel för att hålla takten. Nämligen låten "stayin´alive". Så man ska tänka den låten i huvudet, och försöka hålla det tempot helt enkelt.
Blir ganska komiskt om du tänker dig att du står där och försöker rädda vad det nu är du fått in och samtidigt som du trycker på bröstkorgen tänker "ah ha ha ha stayin´ alive, stayin´ alive, ah ha ha ha stayin´ alive". Inte så roligt egentligen, eftersom det är en väldigt seriös situation, men ni förstår vad jag menar. 
 
 
 
 Efter det var det dags för Internal medicin och som läraren utryckte det "today we are gonna talk about blooood!". Läskigt värre ;). Hon gick igenom exakt hur man ska ta blodprov och hur man ska sätta kanyl. Allt var precis som jag lärt mig innan, så det var ju skönt. Men trots att jag redan "kan det där", så tyckte jag att det var intressant att lyssna på. Hon var väldigt duktg och pedagogisk. 
 
Det är kul att vi äntligen får börja med sådant här, det som gör att hela klassen sitter på helspänn för att få med sig varje liten detalj. Nu vill vi verkligen lära oss detta!
 
Nattis dissar sin nya säng (som kostade ap-mycket pengar), och ligger istället en meter ifrån den. Jag försöker att inte ta illa upp.. det är ju hennes födelsedag.
 
Natti natti <3
 

GRATTIS NATTIS

Ja må hon leva, ja må hon leva! Min bebis fyller tre år idag! Vuxen lurventuss nu.
 
Hon har såklart fått födelsedagspresenter: en ny sovpuff och en prasslande leksaksråtta. 
 
Inslaget i en plastpåse (hennes favorit material)
 
 
Sötaste, finaste, goaste, mysigaste katten i hela världen! Det är min plutt det! Lite nostalgi bilder från när hon var en liten trollunge:
 
 
Kram <3

Trötta steg

Hej!
 
Blev inte så mycket pluggande som jag tänkt. Min lilla sjukdom som jag trodde berodde på nerver inför pathomidtermet kan vara något annat. Trots att jag la mig skapligt tidigt och sov ut i morse så känner jag mig fruktansvärt trött. Hostar och har ont i huvudet, samt låter som en gammal kärring som druckigt för mycket whiskey i sina dagar. Visserligen har jag en stor whiskeyflaska i skafferiet, men ett: den är inte min utan pappas, två: den är i princip oöppnad.  
 
Har inte feber, men ni vet tröttheten man känner när man rör sig med feber. Som att sträckan till badrummet och tillbaks är tillräckligt för att bli andfådd och behöva lägga sig ner småyr i sängen igen. Gaah blir tokig! 
 
Nattis blev till och med lite frustrerad på mig, hon klampade runt på min rygg när jag låg och halvsov, vilket hon aldrig gör annars. 
Appropå Nattis så har jag börjat odla gräs till henne igen. Hon tyckte ju inte om det förut, men jag är lite smårädd för hårbollar så ville testa igen. Och denna gång verkar hon tycka om det. Har redan ätit av några strån. Inga trichobezoarer här inte!
 
 
Nu ska jag bädda ner mig i sängen med gänget från "Pretty little liars" som sällskap. 
 
Kram på er <3

Nina-dag

God morgon!
 
Det kanske inte är en god morgon när man vaknar av ett hostanfall och huvudet värker. Men jag önskar alla er bloggläsare en riktigt god morgon!
 
Igår var en helt fantastisk dag i Budapest! Strålande sol och jag njöt till hundra procent av min såkallade "Nina-dag" som Christian bestämde sig för att kalla den. 
 
Det var inte bara sol, det var riktig varmt också! Jag vet inte varför jag hade så bråttom att köpa vinterjacka, det är tillbaks till t-shirt väder nu ;)
 
 
Blev en lång härlig eftermiddags promenad i parken (Varosliget), tänk vad hösten kan vara vacker. Det är nog min favorit årstid efter vintern. 
 
 
 Vi avslutade promenaden på resturang Robbinson, åt chokladefterrätt och drack lemonade.
 
En vända hem för att hämta lite varmare kläder och så gick vi bort till Lizt ter, resturanggatan. Där åt vi middag på Cafe Vian och satt och pratade till sent på kvällen. 
 
 
Det var en bra Nina-dag det! :)
 
Idag är en ny dag, och jag funderar lite på vad jag ska hitta på. Promenad ute blir det absolut, lite pluggande bör hinnas med och kanske lite matlagning. 
 
Kraam <3

Gråta och gå vidare

Hej hej!
 
Jag har just tittat på ett avsnitt Glee. En av huvudskådespelarna dog (i verkligheten) och detta avsnitt var ett "till minne av" honom. Det var så mycket sorgliga sånger och gråtande skådespelare att jag inte kunde hjälpa det - satt och hulkade mig och tårarna bara rann ner längs mina kinder. 
Jag undrar verkligen varför man gråter, för det är ju ingenting som blir bättre av det, men ändå känns det bättre efteråt. 
 
 
 
 
Så nu har jag tagit mig samman! Jag klarade mitt midterm idag :) Första patho-midtermet utan retake, klapp på huvudet, duktig Nina! 
 
Det verkar vara en hel del festligheter ikväll, men får se vad min kropp orkar med. Varit lite småsjuk de senaste dagarna så kanske är klokast att stanna inne och kurera mig. 
 
Kram kram

Överreagera

God kväll!
 
Pluggdag idag också, patho midtermet är ju i morgon. Är nog så oredo som man kan bli, men det finns ju alltid en chans att jag har riktigt tur annars så tar jag bara en retake. Jag har förmågan att alltid stressa upp mig ganska rejält innan prov, och jag vet inte varför ett litet papper och några frågor skrämmer mig så mycket. Kanske tänker jag mig att det är värre att stryka än vad det faktiskt är. 
 
På tal om något annat så tror jag att jag är allergisk mot honung. Läste lite på internet och det verkar som det är väldigt ovanligt och knappast troligt. Men efter varje kopp te med honung i börjar det klia som bara den i halsen och runt om. 
 
Skulle föresten beställa mat från Wasabi idag, som vanligt. Men vet ni vad som hänt!? De hade tagit bort Wasabi från netpincer sidan. Jag höll på att gå i taket. Varför, varför gör dem på detta viset? Nej men på allvar så hoppas jag att problemet är löst till min serie-beställa mat-mys-fredag i morgon. Känner att jag är lite som Sheldon Cooper här, men har man ett mönster så har man, Wasabi ska det vara!
 
 
 
Jaja! Dags att sova!

Mysfaktor: check

Hej!
 
Får bli ett kort inlägg, har bara en liten stunds paus i patho pluggandet. Det går sakta men säkert framåt. Läser nogrannt, upprepar allt högt för mig själv, läser lite till, upprepar allt från början och så fortsätter det sådär. Jag hoppas att de gör midtermen en aning lättare än vad de brukar. Som Mari och jag pratade om påvägen hem från skolan, det är nog ca 50% kunskap och 50% tur när det gäller examerna. Men jag har bättre förutsättningar denna gång, för jag har linser nu. Så jag kommer att kunna läsa frågorna på tavlan snabbare, vilket hjälper ganska mycket eftersom vi har 40 sekunder per fråga och ingen repetering. 
 
Försöker göra läsningen lite mysigare med te och tända ljus :)
 
Kram <3

Keep calm and...

God kväll!
 
Så var det måndagskväll igen, och jag har tillbringat en lång dag på Ullö, stordjursklinik. Veckorna går i rasande fart och jag försöker tänka positivt - det betyder ju faktiskt att jag närmar mig målet med stormsteg. Allt hade varit frid och fröjd om det inte vore för de små midtermsen som känns som otrevliga sandkorn som flyger in i ögonen när jag tar mig fram i sådan hastighet. 
 
Näst upp är pathon, kära, kära pathon. Vad jag inte tycker om dig. Du kan ta din necrotized inflammation och septicaemia dit pepparn växer. Tack på förhand :).
 
Hade i alla fall en lite små rolig patho-practical idag där jag faktiskt drog mitt strå till stacken och undersökte small intestines av en häst. Vet ni hur långa tarmar en häst har, man får verkligen en bra uppfattning av det när man måste klippa upp dem - h e l a vägen för att se om det finns något misstänkt i dem.
 
Jag tycker det är lite mysigt att gå upp extra tidigt varannan måndag och förbereda matsäcken för dagen, det känns som att man ska på någon spännande utflykt. Ut på äventyr liksom!
 
I väntan på nästa practical pass
 
Jag och Ingelin arbetar flitigt på tarmarna..
 
 
Och folk tror att "rectal examination" är det äckligaste och värsta vi kan tänkas behöva göra. Jag besparar er beskrivningen av hur tarminehållet såg ut ;). 
 
Lite ponnisar utanför stallarna
 
Som vanligt när jag kommer hem från Ullö var jag totalt slut. Vet inte vad det är med det där stället, men alla krafter är som borta när man sätter sig i bilen påväg hem. Väckte därför hjärnan med en snabb springtur i parken. Det är inte lika bra som Margi eftersom sprinspåret är antingen asfaltsväg eller tillplattad jord. Mina knän och min höft skrek ilsket "jag hatar dig", som trotsiga treåringar, medan min hjärna bockade och bugade tacksamt för initiativet. 
 
Trött Nina
 
Min mycket speciella katt tog alldeles nyss ett språng ner i en papperspåse bredvid sängen. Så kan man göra om man vill..
 
 
 
Åh det kliar i fingrarna att sätta på svtplay och titta på partiledardebatten. Jag älskar verkligen att titta på dem, trots att jag inte är så intresserad av politik egentligen, men partiledardebatter, mmm! Men det får faktiskt vänta. Sömn är viktigare!
 
Sov gott mina fina <3

Kattliv

I mitt nästa liv ska jag vara en katt, hos någon rik familj utan barn. Jag ska inte ägna min söndag åt att plugga inför ett patho midterm när det är varmt och soligt ute.. 
 
 
Över och ut 

Housewarming party dejavu

Halloj!
 
Oj oj oj vad min hjärna säger "nej tack, nu räcker det med studier för idag". Det är totalt tvärstopp i tankeverksamheten. När du läser samma överskrift 5 gånger utan att faktiskt LÄSA vad det står, då är det bara att ge upp.
 
Detta trots att jag tog gårdagen ovanligt lugnt för att vara en hemmafest med galna medicinstudenter. Tre norska veterinär-/medicinstudenter ordnade sin årliga "housewarming -party" för alla som ville. 80 stycken hade tackat ja på inbjudan! Jelly shots fanns ju självklart där, som traditionen lyder. 
 
Somnade väll runt tre sådär, vaknade 7.. typiskt mig. Men låg kvar i sängen till strax efter nio. 
 
Jellyshots! Tog två stycken, och drack vatten resten av kvällen :P det räckte bra det, börjar bli gammal känner jag. 
 
Bordet efter några timmar..
 
Bara hos medicinstudenter ser man denna fest-dekoration. Vi är normala, jag lovar... typ.. 
 
Beställt sushi från netpincer och ska titta på ett avsnitt "pretty little liars".
 
Kramar

Vintern, jag är redo!

Hej!
 
Kylan har kommit till Budapest! Inte kyla som i skandinavien, men lagom mycket för att man ska börja drömma om jul och snö. 
 
Förstår inte var denna dag tog vägen egentligen. Alltid när man har en ledig dag så planerar man hundra saker att göra, och så är man faktiskt så naiv att man tror att allt detta kommer att genomföras. Sedan i slutet av dagen så har man möjligtvis prickat av första punkten på listan.. suck!
 
Min lediga dag försvann någonstans i en springtur på Margit med lånad hund (fick ta med mig Nira ut för att Mari skulle till skolan), pathologi studerande framför skrivbordet och i ugnspannkakslagande.
 
Nu på kvällen åkte jag med Christian till Arena för att titta på en jacka. Mitt hopp om att hitta någon jag faktiskt tyckte om var inte speciellt stort. Men, tro det eler ej, så fick jag med mig en superfin vinterjacka hem i alla fall :D. Längtar tills det är "okej" att börja använda den. 
 
Nu är det bara vinterskor som saknas, men de tar jag nog när jag får besök av finaste Lena.
 
Våffel-frukost med Christian för någon dag sedan:
 
 
Nu ska jag sova!
 
Gooood natt <3

Ihhh!

Lite så känner jag just nu! Svävar lite på moln tror jag ;) 
 
Dagen började lite segt och jag var lite små trött och hängig. En sak som gjorde mig riktigt glad var dock att jag äntligen fick mina skift på smådjurksliniken. Och för att göra dagen lite bättre så fanns det även "scrubs" att köpa i cafeterian. Valde såklart en rosa skjorta med vita byxor till..
 
 
 
 
Därefter hade vi en intressant patho practical med kycklingar, till vänster en hane och till höger en hona.
 
Mitt patho gäng ;)
 
Men det som fick mig att verkligen studsa av glädje var att jag fick reda på att både jag och Nattis kommer åka till Italien över påsk! Resan blev bokad för ett tag sedan, men eftersom de hade djurförbud på hotellet var jag lite orolig var jag skulle göra av min älskade hårboll. Pappa mailade då ett trevligt mail om sin veterinärstuderande dotter som var besatt av sin katt och vägrade lämna henne i Budapest (haha kanske inte exakt så, men med en lång förklaring i alla fall). Och idag fick han svar att de skulle göra ett undantag för oss! :D
Snowboard hela dagarna och Nattis i tryggt förvar på mitt hotellrum, kan inte bli bättre! Längtar så jag nästan spricker :D
 
Natti natti
 
 

Fingerprints

Hej hej!
 
Nu får jag passa mig för att begå brott, min hemliga önskan om att råna en bank eller köra olagligt i trafiken har nu krossats. I går var jag tvungen att lämna mitt fingeravtryck till skolan! Men ta det lugnt, det finns en anledning, nämligen för att få tillgång till smådjurskliniken - alltså nyckeln in. 
Kändes lite smått skrämmande att ge ifrån sig sitt fingeravtryck, men man blev så illa tvungen att ställa sig i den där kön och lydigt sträcka fram sitt finger. 
Vi ska dock vara glada att vi inte tillhör tredje året. De får nämligen vara "test-klassen" på nya närvarosystemet där du innan varje lektion måste visa att du är närvarande genom att blippa in dig med ditt fingeravtryck.
Känns så otroligt fånigt när vi betalar så mycket pengar för att få studera här, och de måste "vakta" oss, som att vi är brottslingar. 
 
Efter skolan och identitetskränkningen (haha!) gick Mari och jag till gymmet i byggnaden och körde lite styrka. Har aldrig tränat det förut, men det var helt klart spännande. Idag kan jag inte hitta en del på mina armar som inte värker. Men det är väll så det ska vara. 
Tog en springtur runt Margit idag för att kompensera träningsvärken i armarna til lite andra delar av kroppen.
 
Igår kväll var det middag hos Nina i hennes nya lägenhet. Vilket ställe alltså! Så himla fint, stort och rymligt. Längs upp med takterass större än min förra lägenhet med utsikt över Budapest. Vi åt taccos med kyckling och alla hjälptes åt att laga maten. Många roliga historier som fick folk att vika sig av garv och lite vin på det så blev kvällen verkligen perfekt. 
 
 
Natti natti <3
 
 
 
 
 

RSS 2.0