Nej men hej där

Hej!
 
Jag vet, jag vet, jag vet.. min uppdatering är inte som den brukar vara. Nu får det bli en snabbrepris av senaste veckan istället. 
 
Vi börjar med lördagen, då hade jag och Christian sushi matlagning. Vi gjorde halva med fisk och halva kyckling. Och för alla som inte är vana med olika sorters sushi och vill ställa den klassiska frågan - nej, kycklingen är inte rå.
 
Det blev så himla lyckat, om jag får säga det själv. Vi orkade äta cirka hälften av alla bitar, och resten tog vi med upp till Mari på förfesten. Det blev väldigt populärt och resten av bitarna försvann i ett naffs. 
 
Efter några glas vin (läs: lite för många för Nina), åkte vi till Symbol där norska föreningen ANSA ordnade ett välgörenhetsevent som hette "Cocktails for a Cause". Pengarna gick alltså till ett barnhem som de stöttar. 
Det var trevligt, men hade haft lite väl kul på förfesten så jag kände mig väldigt sliten. Köpte lotter och var sedan med och tog drinkar, men stannade inte så länge.
 
 
Söndagen hade vi brunch hos mig och Ellinor. Inget kunde slå det brunch-bordet! Vi hade pannkakor, scones, kladdkaka, kanelbullar, muffins, kex, ost.. ja allt som man kan tänkas vilja äta en söndags förmiddag. 
 
 
Sen började en ny vecka och precis som tidigare - ingen fritid. Skillnaden har varit att jag faktiskt har hunnit träna denna vecka, både sprungit och gått till gymmet faktiskt. Det mår jag bra av!
 
Vädret här är väldigt varierande, på förmiddagen lyser solen starkt, men innan någon har hunnit ropa "det är vår" slår det snabbt över till ett grått täcke över hela Budapest. Jag hoppas verkligen att det kommer lite ordentlig sol och värme snart. Jag har aldrig varit såhär blek, det är sorgligt. 
 
 
Igår drog jag med Christian ut i parken, tänkte jag skulle fånga de sista solstrålarna för dagen. Det blev en lååång promenad som slutade på en resturang som ligger bakom hjältarnas torg. Vi tog några drinkar och åt dessert. Mycket mysigt!
 
Genom fönstret från resturangen
 
Gick hem till Christian senare på kvällen och vi tog en vända till Subway för en sen middag (sådär runt elva). Får sådan flashback känsla av Subway, tillbaks till gymnasiet, så många gånger som vi åt där under den tiden! 
 
Nu ska jag laga middag och fortsätta titta på serier. Jag har haft en "klaga på allt dag"-idag, så Christian tyckte jag kunde ha en serie kväll för mig själv. Förstår inte vad han menar!? Hehe..
 
Kram <3
 
 
 

Fantastisk fredag

Hej!
 
Äntligen, säger jag bara! Äntligen är veckan slut, och jag kan pusta ut lite. Har inget annat planerat än en kväll framför serier, ost och kex och gos med Nattis. 
Gick och handlade innan jag gick hem och en och annat onyttig vara kanske slank ner i kundvagnen. Skulle egentligen bara ha tag i sushi ingredienser till i morgon. Christian och jag ska göra sushi tillsammans :). Vi pratade om att göra det förut, så tänkte det var dags att ta tag i det. Ingen ide att gå och säga "åh det borde vi göra", och sen aldrig göra det.
Hade egentligen en lång lista med saker att göra i februari, men med mitt schema har inte allt gjorts. 
 
Igår var jag dock och stor shoppade kläder med Helle och Mari, det stod på listan. Har aldrig köpt så mycket kläder på en shoppingtur. Det finns så himla mycket fint i affärerna nu, och jag jobbar på att byta ut min garderob.
 
 
Lab animal science - praktiska lektionen: hur man lyfter upp en mus, råtta, marsvin och en kanin.
Jag är inte rädd för dem, tycker inte att de är äckliga heller. Men helt klart har jag respekt för dem, de är otroligt snabba och har vassa tänder. 
 
 
 
Kram <3

C-section på ko

Halloj!
 
Igår på Ullö fick klassen göra sitt första kejsarsnitt. Det var på en av skolans kossor, så det var planerat i förväg. 
Varning för starka bilder för känsliga läsare (men jag tror ni börjar vänja er snart, hehe)
 
Instrument bordet, så sterilt det kan vara bland kossor..
 
Kossan och kossans kompis
 
Öppning av sidan (efter bedövning och rengöring osv):
 
Ut kommer kalven..
 
 
Det ser lite vålsamt ut, men man skulle sedan hänga upp kalven i bakbenen, för att vara säker på att allt slem och sådant inte åkte ner i lungorna. 
 
 
Alla stod helt tysta en liten stund efter att de rengjort näsan och den fått vatten på huvudet, och så kom ett lågt brölande och hela klassen utbröt "awww".
 
 
 
Hopsyning av livmodern:
 
Sen ihopsyning av alla lager och skinnet - klart!
 
En frisk liten krabat ute, och kossan mådde bra. Det var spännande att se!
 
Sov gott <3

Hemleverans

Hej!
 
Har varit på stora djuraffären här i Budapest och köpt på mig ett halvårs förbrukning av kattsand, en hel del kattgodis och smaskig mat som Nattis älskar. Tog till och med en taxi hem, för att det var så tungt att bära. Men nu har jag så det räcker ett bra tag framöver.
 
Igår kom också linserna som jag beställt genom en ungersk sida. Så himla smidigt! Man klickar bara i det man vill ha, och så levereras de till dörren inom några dagar. Mina linser som räcker i sex månader nu kostade 375 kr, istället för 600 som jag betalade i Sverige. Inte dåligt alltså!
 
 
Bilder från middagen på Sir Lancelot:
 
Sjukt mycket mat! (Som äts med händerna då)
 
 
Vi klarade inte att äta upp allt.. haha..
 
Kram

Viktig vecka

Hej. 
 
Sitter på en lektion, men ämnet intresserar mig inte, så passar på att skriva några rader. 
Nästa vecka är en viktig vecka för skolan och dess studenter. Vi ska nämligen bli utvärderade om skolan håller en bra klass på sin utbildning. För skolan är detta såklart viktigt, för det är ett tecken på om de sköter sitt jobb. För oss studenter handlar det om hur bra vår licens blir, om den ens ska gälla. 
Lärarna är lite små stressade och håller små tal om att vi inte ska ösa ur oss våra personliga problem, utan tala gott om skolan utan att ljuga. 
 
Vi fick just en informations powerpoint om ämnet: 
 
 
Kram <3 
 
 
 
 
 
 

Hinner inte, hinner inte, hinner inte

Hej!
 
Har massa att uppdatera, men jag orkar verkligen inte nu. Jag har seriöst ingen tid över längre. Detta schema fungerar inte. Idag hade jag 12 timmar skola. Palla!
 
Känner att ett magsår börjar forma sig. Hur är det möjligt, tredje veckan in i terminen och är redan förstörd.. Hur ska detta sluta...
 
Kram

Opera

Hej!
 
Så har man vart på Opera i Budapest! En helt klart måste upplevelse när man är här. Vi såg "Barberaren i Sevilla" vilket är en väldigt lättsam Opera. Mycket humor och en enkel handling. Var nog den perfekta nybörjar-Operan. 
 
Själva Opera huset är ju helt fantastiskt, så fint utsmyckat med takmålningar och guldkanter överallt. 
 
Lånat ett foto från deras hemsida, då man inte får ta kort på föreställningen. 
 
Idag har jag pluggat lite, sprungit en lång runda i parken (i strålande sol... Våren är här :D) och sen suttit och skrivit på sommarpraktik ansökningarna. 
Behöver en praktik under fyra veckor, som vi ska skriva en "Summer diary" och göra en "Case study" på. Jag kämpar för att försöka komma in på en hästklinik, men vi får se vad som händer.
 
Gick till Sugar med Christian och fick månadens dos av socker ;) hehe.. 
 
Ikväll blir det Sir Lancelot med Christian och hans kompisar. Får jag säga att jag nästan är lite trött på att äta ute.. :P Saknar min egen-lagade mat på nått sätt. 
 
Kram <3
 
 

Valentine´s day

Halloj igen!
 
Jag har för första gången firat Alla hjärtans dag på riktigt. Jag har ju inte så mycket att jämför med, men kan bara säga att det var helt oslagbart. Hade en underbar kväll och sitter fortfarande och ler.
 
Först var jag i skolan (den delen hör inte till..), gick över till Christian efter sista lektionen, vi gick och köpte hämtmat och åt i hans lägenhet. 
Jag gick sedan hem och pysslade och fixade mig lite. Bytte om till klänning och högklackat. Strax innan halv 8 knackar Christian på dörren med en bukett fina rosor <3
 
 
Vi tar taxi till en resturang som ligger precis vid Donau. Så otroligt fint ställe! Panorama utsikt över slottet och broarna, öppet kök (där man kunde se kockarna laga maten hela tiden) och så såklart tända ljus och hjärtan överallt. 
 
Man fick en speciell Valentine´s day meny där man fick pröva på flera olika förrätter, välja ute en huvudrätt och sedan ett helt torn med olika efterrätter.
 
 
Förrätten:
 
Varmrätten:
 
Efterrätten:
 
Jag kan säga att jag var mätt när vi gick därifrån, hehe! Och mycket vin och champange blev det också. 
 
Påvägen hem gick vi längs Donau
 
Men vi var inte riktigt redo att åka hem, så vi gick in på DiVino, en vinbar som ligger vi Basilikan. 
 
Sen hem - mätta, nöjda och mycket glada! Bästa alla hjärtans dag någonsin <3
 
Kram

Tidig helg

Hejsan!
 
Detta kommer bli en lång och händelserik helg, så jag delar upp de i flera blogginlägg. 
Andra veckan har gått i skolan och tiden bara försvinner iväg. Vi går 10-11 timmar i skolan på dagarna (med ordinarie schema och electives - valbara kurser). Känns inte som att jag får något gjort!
 
I torsdags slutade jag klockan 6, och fick skynda hem för att lämna skolsakerna och sedan ge mig iväg till födelsedagsmiddagen för Nina.
Resturangen är Italiensk, Trattoria Pomo Dóro, och det var riktigt god mat och trevlig stämning. 
 
 
Nina, Ninas mamma och så lite kompisar :) 
 
Skulle egentligen ut och ta nått glas vin efterråt, men efter en så lång och tung skoldag så var Ellinor och jag tvugna att bara gå hem och stupa i säng. 
Men firandet av Nina ska fortsätta idag, för vi är medbjudna på Opera ikväll (lördag). Har inte varit på det förut, men det känns ju nästan som ett måste att gå på Opera här i Budapest. 
 
Kram

Mat för och emot hälsan

Hej hej! 
 
Så vad har jag gjort sen sist?
Jag har varit på fruccola, en resturang som har DEN bästa salladsbuffen du kan tänka dig! Var där med Ellinor, Mari och Nina. Vi satt där och åt en bra stund (portionerna är enorma), och sedan gick vi förbi Starbucks för en kaffe. 
Mari och jag svängde in på A-list spa och fick klipptid senare på kvällen. Så nu är mitt hår fint igen. Mitt får växer verkligen så det knakar så blir bara längre och längre, får klippa det som ogräs. 
 
Jag var ute och tog några glas med Christian och hans kompisar i helgen. Vi gick först till Szimpla men stället var proppfullt så vi hittade en annan liten pub att gå till istället. 
 
Dagen efter hade jag kanelbullebak hemma, gjorde 108 kanelbullar. Nu är min frys så full att det inte går ner en endaste grej till. 
 
 
 
Igår var jag ute och sprang, sen beställde jag hem en kycklingwook på kvällen - och så baaam! Så har jag åkt på matförgiftning! Låg vaken till klockan 5 i morse och spytt och spytt. Inte trevligt! Idag har jag bara fått i mig vatten och lite nyponsoppa.. Tillbringat hela dagen i sängen, är alldeles för svag för att gå upp. Christian har varit förbi och pysslat om mig, köpt tabletter för matförgiftning och kompisarna i skolan har skrivit upp mig på de missade lektionerna. Vilket gäng man har <3
 
Kram
 

Trotsa lagen

God morgon!
 
Så var det helg, och denna vecka har verkligen gått snabbt. Fylld av lektioner och andra aktiviteter. Många studenter, nej låt mig omformulera, de flesta studenterna hoppar första veckan i skolan. Så vi har varit ca 15 pers på varje lektion. Normalt ska klassen vara ungefär hundra, men det är vi aldrig. 
Vissa lektioner är helt enkelt inte värt att gå på. 
 
Fredagsmorgonen börjar med Animal hygiene, jag är ledsen skolan - men det tänker jag inte gå på. Fredagar får bli en dag med sovmorgon, eller springa eller något annat vettigt. 
 
Jag glömde föresten berätta att jag har lekt brottsling. Jag, Ellinor och Mari stod på metron och två kontrollanter kom fram. Blev inte det minsta bekymrad för jag har både busskort och studentbevis, så det var lugnt.. Ha ha ha trodde jag det.
För här i ungern hjälper det inte att du har studentkort, du måste varje termin få ett litet klistermärke på ditt studentkort som visar att du fortfarande studerar. De kommer någon gång i mars. Jag som åkte med studentkort och utan det där lilla klistermärket fick alltså inte ha ett busskort som var för studenter. 
Hade en otrevlig konversation med en otrevlig ungersk kärring-kontrollant, och det slutade med att hon skrev ut en böter. "Den ska betalas inom 2 dagar, annars höjs bötern." Frågade vad som hände om jag vägrade att skriva under hennes dumma papper "då blir det 32000 Ft i böter istället för 2000 Ft".
Fick bara skriva under och ta emot. Blev lite stressigt att betala inom två dagar eftersom jag först skulle till skolans kontor för att få en underskrift att jag pluggar (som har öppetider fram till klockan 13), sedan till "böter-kontoret" och en heldag på Ullö. Men det gick bra, nu är jag tagit mig ur de kriminella kretsarna. 
 
 
Köpte ett par nya vinterskor på vägen hem som plåster på såret. Kändes bra! 
 
Och igår kväll tog jag en springrunda förbi west end och köpte ull-sulor att lägga i dem. Mysigt mysigt :)
 
Kram <3
 
 

Första veckan

Heej!
 
Jag har verkligen inte haft någon tid över att sätta mig ner och skriva blogginlägg, men här kommer nu en liten sammanfattning. Har haft min första vecka i 8e terminen och flera saker har hänt.
 
Lördags morgonen ägnade jag åt att fixa lite med mitt CV och mail för att ansöka om sommarjobb. I år ska jag dock bara ha en 4a veckorspraktik. Egentligen bör jag ju jobba, pengar är alltid behövligt men ibland får man göra en "fördelar och nackdelar" lista och jag har kommit fram till att 4 veckors jobb är alldeles tillräckligt. Ett ordentligt sommarlov är vad jag behöver tror jag.
 
Mys-morgon
 
Efter det åkte jag på shoppingstur med Mari och Ingrid-Maria. Ett nytt stort köpcentrum som jag inte varit i förut. Köpte bland annat ett par Levi´s jeans, som var nedsatta till halva priset, klart värt det!
 
På kvällen gick Christian och jag till en pub i närheten och tog en öl (jag cider då). Där mötte Emma upp oss, en svensk tjej som jag träffade genom Christian (Christians kompis från Libanon är tillsammans med Emma, svensk-libanes verkar vara en bra kombo).
 
 
Söndagen bjöd jag över Mari och Christian på fika. Ellinor kom precis från flygplatsen så vi åt semlor hela gänget och spelade sen lite Yatzy. 
 
Någelunda tillplattad semla efter trasporten från Sverige, men den smakade lika bra för det. 
 
Annars har jag hållt på och pysslat med lägenheten, städat, beställt hem massa mat och lagat fem olika maträtter. 
 
Kakfat som jag fick av mamma i julklapp
 
Så till skolan då!
 
Jag läser 9 obligatoriska kurser denna termin, många nya spännande är det också. 
Först är det gamla vanliga surgery, första lektionen var idag. Riktigt bra lärare måste jag säga! Det blir verkligen mer och mer intressant ju längre man går utbildningen. Och mer information verkar sjunka in, och det blir mer förståelse för saker. 
Sen är det obstetrics som fyller första passet (från klockan 8) och sista passet (till klockan 7) på måndagar. Otroligt segt ämne det där alltså. Allt om reproduction är det vi ska lära oss..
Sen är det lite nya kurser som Pet animal diseases, Lab animal science, Bee diseases, Fish diseases
Pet animal diseases verkar riktigt bra - handlar om allt möjligt som man ska tänka på när de kommer till de olika djuren. Tex. började första lektionen med info om gnagare och kaniner. Då lär vi oss viktiga skillnader på anatomin i gnagarna, sedan foder, hur man bär dem, hur en röntgenbild ser ut, vanliga problem som husdjuret har och så vidare.
Lab animal science var på en lektion med det och jag föstår inte vad kursen handlar om, tror fokus kommer ligga på etik. 
Bee och Fish diseases är precis vad det låter som. Genomgång av hur bin och fiskar lever för att sedan gå in på sjukdomar som är speciellt för dem. Hehe.. fångar allas intresse..
 
Min måndag:
 
Utöver de 9 kurserna jag läser måste jag även välja till valbara kurser.
Jag har valt:

Radiobiology for Veterinarians

Incubation of poultry eggs

Special Operation procedures in soft tissue surgery

Operation Techniques. Manual practice on canine cadavers – BONE SURGERY (kanske inte får, bara 20 studenter får chansen)

Parasitoses of different companion, zoo, safari park and biofarm animals and their importance in the practice credits

Funderar fortfarande på denna Hot Topics in Human Nutrition, men vet inte om det är värt det. Fredagar mellan 16-18. Tveksamt..

Kram <3

 


RSS 2.0