Vuxen nu :O

Hejsan :)

Idag har jag verit och storhandlat på riktigt. Och hjälp vad man känner sig vuxen, man går där med en vagn och packar ner matvaror. Och för att vara lite ekonomisk köpte jag inte bara små förpackningar utan även lite större som jag kan laga något av och sedan frysa in. Jag hade självklart med mig min ryggsäck och en extra påse att packa i.. okej det kanske är mer gammalt än vuxet :P men i alla fall.

Allt gick bra och jag kom hem med massa saker att fylla kylen med. Kostnaden för denna inhandling blev nästan 5000, forint alltså ;) 167 kr ;)

Sedan skulle jag laga mat :) det är väldigt bra att laga mat om man har tråkigt, det är typ som att tröstäta, fast man inte äter utan man tröst-lagar-mat. Fungerar ganska bra om man vill pigga upp sig själv. Dock hände en liten olycka precis när jag skulle börja.

Jag skulle laga köttfärsås för att frysa in. Min spis är lite dum, det är en gasspis och om man inte har tillräckligt varm i början så dör den. Därför skruvade jag på gasen, tände och ställde kastrullen på. Tog sedan smöret från kylen och la i en klick och sänkte värmen, detta efter bara några sekunder. Men det hade blivit så varmt i kastrullen att smöret började fräsa som bara den, och innan jag han reagera började det brinna.

Kastade mig mot avstängningsknappen för att i alla fall få bort elden under kastrullen och få bort gasen! Sen tänker man direkt, "vatten" , men sen kom jag och tänka på att alltid när man ser hur man släcker eld i en kastrull så kväver man elden istället. Om det är till exempel olja i eller något, så jag tog ett stort lock och satte över eldflammorna, och efter ett tag var det bara rök kvar. 

Stog och skakade ett bra tag efter. Sen andades jag några gånger för att samla mig, och försökte igen, lite försiktigare denna gång och med en annan kastrull. Då gick det bättre :) så nu har jag typ fyra middagar med köttfärsås klara :) 

Sen har jag även kyckling och bacon i kylen som jag ska göra i ordning.

Efter matlagningen städade jag min lägenhet, och passade på att ta lite kort :)

Mitt sovrum/vardagsrum :)
 

Min mysiga säng, och ett "bokskåp" bredvid.



Fönstret med fina Ikea växter under.


Här lägger jag lite viktiga papper, och har mina album uppställda :)


Kommer troligtvis tillbringa många timmar här med pluggande, vardagsrums bord och skrivbord :)



Och hallen, som också går ut till mitt fina lilla kök och sen till ett badrum och en toalett (ja de är i olika rum).


Okej om ni inte somnat nu, så ska jag bara säga att nu ska jag ut och gå med Kerstin och hundarna. 

Kramar




  

Från sommar till höst

Helt plötsligt vaknar man en morgon och inser att sommaren är förbi, att luften har blivit kyligare och att löven börjat falla.

Egentligen borde nyår ligga vid denna tidpunkt, för på hösten känns det alltid som att saker kommer förändras, vare sig man ska tillbaks till samma skola eller börja på en ny, eller vad det än är man ska göra, så känns det som att det är annorlunda och nytt. Det är väll egentligen väldigt härlig, en chans att "börja om" liksom, ta nya tag. Därför ska vi vara glada på hösten :)

I natt sjönk temperaturen rejält här, jag var till och med tvungen att stänga fönstret. Det blåser lite ute och allt luktar höst.

Idag fixade jag mitt uppehållstillstånd. Jag är inte längre turist här, jag är invandrare! :P Dock var det ett väldans problem att få tag i det där lilla kortet.

Jag åkte tidigt på morgonen, tog ut pengar och köpte bussbiljett. Först förstod inte vakten vad jag ville. Trots att jag tydligt sa ”7 days ticket” ville han ge mig 7 stycken enkelbiljetter. Sen sa han på grottmännisko-språk (ungerska. Vad? Det låter ju så!) att jag skulle gå till ett annat ställe och köpa biljetten, vilket jag tänkte göra först innan han började peka på sin väska och säga att han också hade biljetter. Aja det löste sig ;)

Sen åkte jag till the Office of Immigration för andra gången. Jag gick fram till den enda kassan som var öppen och förklarade att jag hade en sak som skulle kompletteras för mitt visum. Hon i kassan gav mig då en nummerlapp. Efter att ha väntat i 1 timme fick jag äntligen komma fram till en som skulle fixa papprena åt mig. Tjejen jag kom fram till var totalt hjärndöd och kunde inte ett enda ord engelska, hon vägrade hjälpa mig och pekade bara på att jag fick ta en ny nummerlapp. Idioter!

Jag var så förbannad när jag ställde mig i kön för att få en till nummerlapp. Stod där och svor i mitt huvud åt världens sämsta land, med ett helt stört system som är helt åt hel*te.

Fick tillslut ett nytt nummer och efter ytterligare 40 min fick jag i alla fall komma fram till en halv vettig person som enkelt fixade det jag skulle och nu har jag mitt lilla kort som säger att jag får stanna här.  

 Resten av planeringen idag består av att fixa mitt andra album och sen träna.

Saknar Sverige så himla mycket nu. Börjar få lite abstinensbesvär för att jag inte får rida också. Vill hem! Ta hand om Sverige åt mig <3

 


Träna och plugga ;)

Japp det är mitt nya liv!

Började med att springa i morse. Det hade regnat hela natten och det var fortfarande lite regn i luften när jag sprang, så det var skönt och svalt. Sedan gjorde jag situps, armhävningar och rygglyft. 
Efter att jag duschat tog jag en kopp morgonvälling och satte mig och läste i min bok, som är riktigt bra!

En sak som jag planerat att göra med min dö-tid innan skolan börjar är att göra album, ett för studenten och ett för mina djur hemma i Sverige. Började därför med studentalbumet som blev så fiiint :)

Lagade pannkakor till lunch :D :D  

Sen pratade jag med Peter och gick promenad i området.

Därefter var det dags att börja plugga! Pluggade lite anatomi och histologi, det var så intressant och jag tog upp fler och fler böcker på sängen för att läsa mer. (Kanske lite Hermione varning :P )



Sen följde jag med Kerstin till parken med Nellson och Alfons (hennes rumkompis hund).

Nellson är en Vissla.



Och Alfons en korsning mellan Schäfer och Labrador.


Nu vet jag inte vad jag ska göra, sugen på att se någon meningslös serie.

Föresten, ni som smsar gratis till comviq smsar gratis till mig, även om jag är i Ungern ;) bara så ni vet :P

Ha det bäst!


Tre dagars uppdatering :P

Hejsan :)

Jag har haft så mycket att göra så jag har inte haft ro att sätta mig ner och skriva något, varken i bloggen eller mail (ber om ursäkt för det och ska svara!).

I onsdags var jag på Budapest zoo. För att ligga mitt i stan var det ett förvånadsvärt bra zoo. De hade massa djur, som inte ens finns att se i Sverige. Vi såg bland annat tigrar, lejon, leoparder (måste ju börja med mina favoriter), isbjörnar, vargar, noshörningar, giraffer, flodhästar, ödlor osv osv..

 Tiggde godis ;)
  

Stor ödla :O


Elefanter :)


Söt-nosar


Kissekatter <3


Helt klart värt en dag!

På torsdagen var det dags att fixa lite saker inför registreringen, så som upphållstillstånd. Vi åkte därför till the Office of Immigration. I receptionen satt en man som inte kunde ett ord engelska, seriöst! Vad är det för fel på Ungern!? Han tog därför hjälp av några andra som var där för att förklara vart vi skulle gå. Därefter fick vi stå i kö för att få en nummerlapp av en som stod och svarade på lite frågor. Efter det var det bara att vänta på sin tur, underbart system.. ;)  

Man behövde visa antagningsbeviset till skolan, hälsoförsäkring, pass, bevis på att man hade pengar (pappa skrev ett intyg på att han lovade att betala mina studier, attans att jag inte fick en kopia av det), och sen självklart mitt hyreskontrakt SOM JAG INTE HADE MED MIG..... Måste dit igen på måndag, yes..

Efter det kände familjen för ett avkopplande bad, vi åkte därför till Ungerns äldsta bad med typ 8 pooler. Först gick vi till en ingång och frågade om biljetter, hon skickade oss vidare till en annan ingång och sa att vi skulle köpa det där istället. Vi gick dit och frågade efter biljetter, han sa "vill ni bada till klockan 22 ska ni gå till den andra ingången. En aning irriterade gick vi tillbaks till den första ingången. Där blev vi hänvisade till den andra ingången igen, pappa sa då att vi redan varit där, då kom det fram att det fanns en tredje ingång. Hahaha suck!

Badet var helt underbart, vattnet i utebassängen var 37-38 grader! Det är tydlingen så varmt som 70 grader när det kommer upp från marken. Sen fanns det massage pooler som sprutade vatten och sådana med olika konstiga ämnen i som ska vara bra för kroppen. När det började bli mörkt tände de lampor ute och det var så mysigt! Dit måste ni som kommer och hälsar på, det är öppet året runt. De höjer även tempraturerna på vintern.



Så till idag :) Morgonen började med en tidig frukost på hotellet för att sedan åka till flygplatsen med mamma och pappa (övade att åka om jag skulle behöva åka och hämta någon vid flygplatsen, *host Lisa ;) ).



Så nu är jag ensam här...



Väntade på flygplatsen på Kerstin, min syssling som har gått här i Ungern och är snart klar med sina studier. Jag köpte Stephenie Meyers bok "The short second life of Bree Tanner" för att ha något att göra. När jag börjar läsa en bok som känns riktigt bra får jag typ rysningar, är det normalt? Haha :P När Kerstin kom fram med planet tog vi taxi hem till hennes lägenhet och lämnade hennes saker. Därefter gick vi till parken med hennes hund och gick och pratade, det var jätte trevligt och jag fick veta en hel del mer saker om skolan. Det var helt galet varmt ute! Vi lämnade sedan vovven i lägenheten för att gå och handla. 

Min första "stor"handling. Nu har jag lite måltider planerade, pannkaka en dag blir det i alla fall :D. (Ja mamma jag köpte frukt). Sen tog jag bussen hem och aa, det var min dag :)

Ikväll ska jag prata hela kvällen med älskade Peter, men hinner maila och prata lite med er andra också ;)

Hugs

Shopping :)

Första frukosten i min lägenhet :) tillbringades framför datorn, med Peter på skype. Det var trevligt trots att han somnade typ tre gånger under samtalet (han kan bara inte erkänna det).

Jag tror det har flyttat in en svensk mitt emot min lägenhet, på andra sidan innegården alltså. 

Beställde en bok till skolan, "Textbook of Veterinary Histology" som jag ska hämta i morgon.


Sedan blev det shopping! Först på en marknad och sen i ett stort köpcentrum.

Jag tog mig med buss alldeles själv till det så kallade "HM-torget" (första stället vi såg en HM butik på). Först gick jag vilse, jag virrade runt lite bland gatorna. Försökte se ut som att jag hade koll men folk tittade på mig konstigt så jag tror jag blev upptäckt. Speciellt när man kommer till en liten gata där det står gubbar och tittar på en, då syns det ganska tydligt att man har lite panik när man går :P men det löste sig och jag hittade torget där jag skulle möta mamma och pappa.  

När man har så mycket affärer runt sig, med snygga och billiga kläder, då går det typ inte att låta bli. Man går där och ba "Jag borde inte köpa, tänk på att du är student, borde inte, borde in... kan inte stå emot!"

Så kommer man hem med massa saker i alla fall :P

Nu blir det middag hemma i lägenheten :)

Kram


En sköldpadda?

God natt Buda, Pest och Stock, Holm :P  (tänk om Stockholm skulle vara uppdelat så.. aja :P )

Jag har ett problem, någon har ställt en stor plastbytta med en sköldpadda i utanför min lägenhet. Det kan vara grannens eller så är den övergiven, egentligen gör det detsamma för den var i alla fall misskött och blir där med mitt ansvar. Jag gav den lite vatten och lite melon som den blev jätte glad av att få. När jag går ut genom dörren så ställer den sig upp och sträcker ut halsen så mycket den kan nu :P.

Så nu till problemet... Ska jag ta in den hos mig? Det kan ju faktiskt vara stöld. Men samtidigt lider den ju av att bo där. Jag tror jag ska sätta upp en lapp på lådan i morgon och be att få ta hand om den ;)


Idag har vi varit på Hjältarnas torg, som ligger i Varosliget (parken närmast mig). Lite fina statyer av ponnisar och säker mycket intressanta texter, om man kunde ungerska.

Appropå det så kan jag lite ungerska nu :D
Ninas ordlista:

Köszönöm - tack
Igen - ja
Nem - nej
Fel - upp
Le - ner
Tere - torg

Utca uttalas Ut-sa, som betyder typ väg/aveny 




Jag var också och kollade på ett ställe där man fixar böcker, eller rättare sagt kopior av böcker. Det är nog det närmaste jag kan komma Hogwarts. Man gick ner i en liten affär i typ källaren, där stod en tjock tant.

Hon - English or German?
Jag - English..
Hon - Year?
Jag - First year..

Sen drog hon fram en mapp och gav den till mig, så skulle jag peka ut vilka böcker jag ville ha. Men hade inte boklistan med mig så jag får ta det en annan dag.

Nu ska jag gå ut och pussa sköldis god natt och sen sova!

Natti natti <3




Internet!

Nu har jag internet i min lägenhet :)

Ville bara meddela det.


Hugs

Aaaaj mina fötter!

Hej hopp allihopa!

Idag har jag haft värsta träningsdagen! Morgonen började med att pappa och jag möttes 08.20 vid parken som ligger närmast min lägnehet, Varosliget, för att springa. Vi sprang i ca 25 minuter och hann se träd, gubbar som åt frukost på parkbänkar, träd, en damm, träd, badhus, träd, hundar och lite mer träd. 


Efter frukosten på hotellet tänkte jag ta en liten förmiddagsvila i min lägenhet medan mamma och pappa satte upp tavlan och ordade lite med belysning. 



Här fick jag dock inte ligga länge, för vi skulle iväg och titta på kedjebron och slottet på Buda-sidan.

Påvägen dit kom vi förbi en HM affär, var tvungen att springa in ;) det fanns även lite andra affärer som finns i Sverige också. Priserna är helt galna! Ett par skor som jag stolt köpt i Sverige för bara hundra kronor kostade 28 kronor här :O Så ni som kommer och hälsar på: ta inte med er något.

Kedjebron, första bron som byggdes mellan Buda och Pest.



För att komma upp till slottet kunde man välja mellan två alternativ, antingen tog man en livsfarlig bana med en rostig vagn i nästan 90 grader rakt upp på ett gammalt spår, eller så tog man trapporna. Vi valde det sistnämnda. 

Vagnbanan uppifrån...


Utsikt över Pest.



Efter att ha gått i några timmar i det där jobbiga slottet och tittat på tråkiga saker hade jag så ont i fötterna att jag krävde att få åka hem!

På kvällen åt vi på en lite finare resturang :) jag tog det dyraste som blev allt som allt 90 kr ;)  Vi gick vidare till en nybyggd galleria, West end, som hade alla märkesbutiker man kan tänka sig.

Nu borde jag sova, sitter på hotellet nu och ska försöka leta mig tillbaks till min lägenhet i mörkret. Och ont i fötterna har jag fortfarande!

Måste bara berätta om en rolig liten kines som just kom fram till mig, hon behövde hjälp med sin dragkedja på kjolen. Det första hon gjorde var att lägga upp en stor sax på mitt bord vid datorn och sa sedan: hiioaa hi aja miahoaaiiia miiiohohaja tijahaomaaaiiaaooo iaaaiahaiiaha (fortsättning i ca 20 sekunder... jag satt bara och tittade på henne) Därefter sa jag "what...?" lite försiktigt. Då kommer ytterliggare en utläggning med iaahoooaiioah (ja ni fattar). Förstod sedan att hon behövde hjälp med dragkedjan, mamma fick rycka in.

Hahaha!

God natt söta ni <3
 

  


Nej, jag är inte tillbaks i Sverige.



Jag bara råkar befinna mig vid Ikea i Ungern ;) med min "Absolut Svensk" tröja :P


Dagens schema var: titta på min skola, besöka Margaretaön och handla på Ikea.

Min skola, eller rättare sagt hela skolområdet, var fint. Det såg ganska gammaldags ut med alla gamla byggnader, och skolgården såg ut som en park med massa träd.

Szent István University - Faculty of Veterinary Science BUDAPEST



Den berömda statyn vid ingången av veterinärskolan :)




Skolbyggnader:
   


Därefter åkte vi till Margaretaön, som ligger mellan Buda och Pest. Där ligger också Budapest vackraste park, vi såg dock bara en liten del av den.

Här står vi på bron som går över till ön och till Buda, det är Pest sidan som jag tagit kort på :)



Parken, som det också finns ett springspår runt, vilket jag och pappa hoppas kunna hinna med och springa på.


Sedan behövde jag lite saker till lägenheten, och vad är då bättre än att åka till Ikea? :P Vi kom hem med lite korgar, en stor tavla på en Zebra, galgar, tvättkorg, växter och lite till.

I morgon får jag (förhoppningsvis) internet till min lägenhet :)

Så här på kvällen saknar jag alla i Sverige så mycket mer... vill bara hem och krama om alla som jag tycker om <3

Ta hand om er!


God morgon Stockholm och Budapest!

Igår hände många saker, men på grund av att jag inte fick tag i internet kunde jag inte berätta det då. Får ta det nu istället ;)

Det var uppstigning 04.50 (Peter envisades om att det var roligare att ställa klockan på något med 4 :p ) Där efter åkte vi till Arlanda, det blev ett jobbigt hej då till Peter : ( ..  och resan fortsatte sedan mot Budapest. Jag hade 6 väskor med mig, med bara mina saker, pappa hade beställt extra plats.

Den 20e Augusti (som jag anlände på) är det Ungerns nationaldag, dvs allt är stäng och alla är lediga. Men vi såg till att några från lägenhetsförmedlingen fick jobba i alla fall ;) Min lägehet är så fin! Den är ganska liten, men högt i tak så den känns stor. Det är ett helt okej område, och skolan ligger nära :) Jag återkommer med bilder på den senare, när jag får ordning på allt.

 På kvällen gick vi ner till floden Donau för att titta på när de firade sin nationaldag. Kl 9 på kvällen började de skjuta raketer från en lång båt om låg mitt i floden. Det var så häftigt, bättre fyrverkeri än vad man skjuter på nyårsafton i Sverige!

 








När de började skjuta raketer som föreställde hjärtan och fåglar skulle jag börja filma, då hakade min mobil upp sig... så inga bilder på det :P

 Jag sov för första gången ensam i min lägenhet, jag var så trött så jag somnade direkt :P vaknade bara en gång av att min kyl brummade, haha!

 

Nu sitter jag på hotellet där mamma och pappa ska bo en vecka. I morse tog jag en härlig promenad hit på ca 2 km. Vädret är underbart! Ni vet när man går och lyssnar på musik och känner att man har sådant flyt. Man bara går och känner att allt är bra och alla är med en. Precis så kändes det i morse när jag gick ;) Men trots att jag gick och lyssnade på låtar som walking on sunshine och the worlds greatest lyckades jag ändå pricka in alla rödlysen :P Det är läskig trafik här. Jag om bara är van vid ett  litet övergångställe ute på landet försökte smita över vägen trots att det visade röd gubbe, men bilarna kommer från alla håll och jag gjorde snart som resten av ungrara, väntade tålmodigt på grön gubbe ;)

 Nu ska jag iväg och titta på min nya skola!

 Ha det bäst <3


I morgon bär det av!

Hejsan :)

Nu är det äntligen dags att öppna bloggen! I morgon åker jag till Budapest för att plugga på Szent Istvan University, till mitt drömyrke veterinär. Och alla i Sverige måste ju kunna hålla koll på mig ;)  

Jag tror jag har packat allt, massa kläder och mat. Och sen lite saker som jag vill ha när jag saknar Peter <3, kompisarna, djuren och familjen.

Idag har jag varit och ätit lunch med Peter, vi satt och tittade på den fina utsikten över Stockholm. Det passar ju bra när det kommer dröja ett tag innan jag får se vår vackra huvudstad igen ;)


Man borde inte skriva om sorgliga och negativa saker i första inlägget men det känns som att det behövs idag. För i Ungern kommer jag inte ha min Pilta med mig, vilket betyder att jag från att rida 6 dagar i veckan inte kommer rida något. Så idag var det sista ridturen. Det var sorgligt men Pilta och jag hade en mysig ridtur tillsammans. Hur ska jag överleva utan min älskade ponny?




Det andra som hände idag som är helt fruktansvärt är att min 15 åriga katt Tracye var tvungen att somna in. Jag hade alltså haft henne sen jag var fyra år. Men hon hade fått tillbaks cancern, och denna gång skulle det inte gå att operera bort. Jag saknar henne redan enormt mycket, jag räknade henne till en av mina bästa vänner.. Du är den finaste katt som jag någonsin kommer ha, jag kommer aldrig glömma dig!

Adjö är ej för alltid
Farväl är inte slut
I mina tankar finns du
Där finns du alltid kvar  


RSS 2.0