En lista med listor

Hej hej!
 
Äntligen klar med pluggandet för ikväll! Fastnade med patho topicsen som jag håller på att fixa till inför final i sommar. 
Klarade föresten patho midtermet förra veckan (om jag inte redan sagt det) och den andra tentan i electiven som jag hade samma dag klarade jag också. Det var inte väntat kan jag säga.
Känns alltid skönt att bocka av tentor, för nu när vi ändå kan skymta målet i utbildningen så känns varje klarad tenta som att man tar ett steg närmre slutet.
 
Men förutom tentor så har jag nu så mycket saker att tänka på. Jag är en person som alltid har "to-do-lists". Skriver upp saker som ska göras och bockar sedan av dem när jag är klar. Men just nu har jag så mycket listor att jag behöver en lista för att skriva upp alla listor. Haha ni förstår vilken röra!
 
Några listor som jag har att arbeta med:
- International day - jag står som ansvarig även detta år för att organisera det svenska bordet. Kul, men såklart blir det arbete. 
- Shift veckan på Ullö, måste packa och ha mat med mig för att bo på stordjurskliniken i några dagar i sträck.
- Resan till Italien - massor att tänka på med packning (saker som mamma ska ta med från sverige, saker härifrån och saker till Nattis) och så är det ju själva resan med biljetter och tågbyten och hej vilken röra.
- Resa till Norge - tar jag som det kommer
- Nattis ska paras! Papper ska ordnas, datum ska prickas, hembesök hos hane, uppfödarnamn förfrågan måste skickas in, ultraljud, resa hem med Nattis när hon är parad
- Jens tar studenten, mitt i min stressiga examensperiod. På nått sätt ska jag kasta mig till Sverige en vända
- Thesis måste börja ordnas upp, ta kontakt med det department jag vill jobba med och sådant
- Sommarpraktiken ska bokas upp
 
Och utöver det vill jag gärna vara förberedd för alla examer som börjar i mitten av Maj. 
 
Det ska gå, mina listor löser allt!
 
Natti natti
 
 
 
 
 
 

1 års dag

 Heej!
 
Eftersom jag och Christian missade vår ettårsdag förra veckan (när mina föräldrar var här) så bjöd Christian ut mig på middag igår kväll för att fira.
Vi åt på en resturang som heter Pampas, som vi fått flera rekomendationer om att gå till. De är mest kända för sin "steak", och jag måste säga att det var rikitgt riktigt gott! Men efterrätten slog nog allt - en perfekt choklad sufflé!
 
 
Min efterrätt - med rinnande choklad innuti.. tror det är den bästa jag ätit. Hur gör man sådana här?
 
En väldigt fin och lyckad kväll blev det! 
 
Puss <3

Våffeldagen

Hej hej!
 
Våffeldagen var viktig att fira! Alla dagar som ger dig en anledning att äta godsaker på är viktiga: kanelbullensdag, fettisdagen, pannkaksdagen och så vidare..
 
Gick hem till Christian och vi bjöd äver Mari. Var egentligen jättetrött efter mitt gårds besök i Slovakien, men måste man så måste man.
 
 
Kram <3

Farm visit

Hej!
 
Så var jag mätt, nöjd och nyduschad - efter en lång dag på en kogård. 
Åkte tidigt i morse från skolan, två professorer och två studenter. Igår kväll verkade det som att jag skulle behöva åka ensam men som tur var så hoppade Elena, en tysk tjej i klassen, på i sista minut.
Det tog ca 3 timmar att åka till gården i Slovakien. Väl där tog vi blodprover och urinprov, bedömde "body condition score" och luktade på hösilage. 
Vi hade hela tiden ett helt gäng med bönder som tittade på när vi arbetade. 
 
Min matlåda, som jag gick upp och gjorde klockan 5 i morse (som senare visade sig onödigt för vi blev serverade mat där...):
 
Resan:
 
Blodprovet var ganska enkelt att ta då de är en stor ven som är omöjlig att missa, det knepiga är att inte få sig en kospark mitt i allt ihop. Herregud vad pricksäkra de är. Hade ett rör i min hand, och precis innan det var fullt och jag skulle ge det till Elena så träffar kon röret precis på hälften - så det sprack såklart mitt i tu. Grr! Men men, jag förstår dem å andra sidan. 
 
Urinprovet var lite mer spännande, eller hur jag ska uttrycka det. Först satte man på sig en virtuell handske (det vill säga man doppade handen ner i dissinfektions medel), sen skulle man leta rätt på öppningen ner till urinblåsan inne i vaginan på kon. Först lät det väldigt svårt, men med handen väl inne så var det lätt all lokalisera sig. Sen skulle man försiktigt föra in katetern och så kom urinet så smidigt. För mycket information?
 
Jag in action
 
Sötis bebisar <3
 
Snart blir det kvällsvåfflor, ni vet att det är våffeldagen idag va?
 
Kram <3

Bring your passport

Heej!
 
Har paus i obstetrics lektionen och passar på att skriva lite på bloggen.
I morgon blir en intressant dag, jag ska nämligen på "Farm visit". Det innebär att man åker med en av professorerna till en gård och gör lite mätningar och undersökningar. Det är bara 2-4 pers som åker samtidigt. 
Jag fick ett meddelande som löd: 
"Your farm visit is on tuesday. Bring your passport because you are going to Slovakia"
 
Så istället för att åka till en gård i Ungern så ska jag alltså över till Slovakien. 
 
Väldigt vad jag reser denna termin! ;) Hehe..
 
Kram

Slutet gott, allting gott

Hej!
 
Igår var sista dagen med besök, mamma och pappa åkte i morse strax innan klockan 4. 
Fortsatt fint väder igår i Budapest, så vi passade på att besöka slottet och parlamentet.
 
Slottet från andra sidan Donau:
 
Och när vi gått upp på slottsgården
 
Påväg mot parlamentet, för en guidad tur. 
 
Mycket pampig byggnad, både utefrån och innefrån..
 
 
 
På kvällen vid hjältarnas torg, Hösök tere:
 
Och så sista middagen tillsammans, på paprika såklart..
 
Idag har jag sprungit i parken och varit på storshopping med Mari. Blev en fin sommarkjol och två toppar. 
 
Kram <3 

Gellert och Robbinson

Hej!
 
Början av helgen, och vi har hunnit med flera saker! Det blir en hel del åkande när pappa turistar, för vi måste absolut ta buss, tunnelbana eller spårvagn till allt! Som student går man ju oftast (och kanske tar en taxi hem på kvällen). Men det går snabbt att ta sig fram då i alla fall, så mer saker att uppleva. 
 
En av metro stationerna
 
Broar och tunnlar:
 
Idag började vi med en härlig frukost i lägenheten, och begav oss sedan mot Gellert, ett högt berg med en staty på. Varken jag eller mamma och pappa har varit där förut, så det kändes som att det var dags att ta sig dit. 
 
Hittade en buss som tog oss nästan enda längst upp
 
 
Väl på toppen:
 
Sedan blev det lunch på Robbinson, och Christian hängde på:
 
Mätta och nöjda så åkte vi på en liten shoppingrunda, passerade Bazilikan - en stor och ståtlig byggnad som man såklart måste se också. 
 
Blev en sväng till Ikea också, för att köpa köttbullar. Man måste ju bunkra med lite svensk mat då och då.
 
Och nu är vi tillbaks inne igen! Ska strax gå ut och äta en sen middag.
 
Kram <3

Tiden går

Hej!
 
Nu är jag hemma i lägenheten igen, och det känns extra hemtrevligt då både mamma och pappa är här.
Flyttade alla mina saker från Christian i morse. Det som skulle bli en helgs-övernattning blev lite mer än en vecka borta. 
 Vi har i alla fall ätit gott, pratat och pluggat pathologi. 
 
Kycklinginlindad bacon med ost och soltorakde tomater i. Är lite imponerad över mina egna färdigheter i köket alltså.
 
Och så lite typsik svensk mat så som flygande jacob
 
Och ungspannkaka
 
Nattis hittade en bra viloplats
 
Nattis har bott under samma tak som en chinchilla i en hel vecka. Det är inte helt lätt eftersom de är av ren natur fiender till varandra. Men det har gått bra, förutom att Nattis fick sig ett litet bett (för att hon själv satte in svansen genom gallret) så klarade sig båda med hälsan i behåll. 
Någon som däremot inte klarade av Nattis små terrorist upptåg var Christians badkarsmatta - föreställande en krokodil. Nattis var fast besluten att döda denna plastkrokodil. 
 
I onsdags hände det grejer på stordjurskliniken också, en kastrering av häst och ett kejsarsnitt på gris. Spännande alltså!
 
Griskultingaaar!
 
Idag var det som sagt mina två prov, ett som jag läst massor till (patho), men ändå aldrig känner att jag kan. Och ett som jag inte ens tittat på materialet i. Vi får se, kan ha klarat båda eller strykt båda, jag har verkligen ingen aning.
 
På tal om något helt annat så firar Christian och jag ett år idag.. det är inte dåligt ;) Vi ska fira det när jag inte har besök längre.
Men först ska jag ha en toppenhelg med mamma och pappa!
 
Kram
 

Fågelkvitter

Hejsan!
 
Jag hade lite monitorering att göra klockan 6 i morse, så jag är redan uppe såhär en lördagsmorgon. 
Var en väldigt lugn natt på Ullö, inga medicineringar utan bara monitorering av hästar. Och så är vi hela 4 stycken. Såg lite annorlunda ut när jag gjorde nattskiftet på jullovet. 
 
Nu sitter jag och pluggar i biblioteket, det är som ett storts vindsloft, och jag hör massor av fågelkvitter utanför. Tänkte ta en promenad ute om en stund, verkar bli en fin dag idag. 
 
Föresten så ska jag åka till Norge i maj, är inbjuden av Mari att hälsa på deras gård. Och vi har planerat in så att vi ska vara där när deras ca 100 får ska lamma. Ska bli riktigt kul! Jag längtar!
 
Var på tågstationen också och bokade sista delen av resan till Italien, så nu är hela den klar inför påsklovet. Åker från Budapest till Wien (det tar ca 3 timmar) och så därifrån åker jag nattåg till Milano. Det blir ett litet äventyr för mig och Nattis! Har aldrig åkt tåg så långt förut, men det ska nog gå bra. 
 
 
 
Så mycket att se fram emot nu alltså!
 
Vi får skjuts till tågstationen klockan 8.30 från Ullö, och sen måste jag skynda mig för jag har lektion 9.15 i skolan. En elective kurs om parasiter, varför, varför en lördag?
 
Kram <3
 
 
 

En sak i taget

Hejsan!
 
Såå, i tisdags var jag ute och tog ett glas vin med några i klassen. Alltid trevligt att få lite mitt-i-veckan-roligheter. 
I onsdags var det clinical day, som vi har varannan vecka på stordjur och varannan vecka på smådjur. Jag älskar stordjurs praktik-lektionerna, då vi nu har fokus på hästar. Men smådjur är inte helt fel det heller. Vi jobbar med olika case, så vi får följa olika utredningar från början när de kommer till kliniken, sen vilka test som vi tror att de ska göra och så kommer vi (förhoppningsvis) fram till en diagnos. Nu sist fick vi till och med ett case som låg inne på kliniken, så efter att vi diagnoserat hunden så fick vi gå in och träffa den. 
Det positiva med Ungern är att de har all medicinsk teknik här, så på det sättet har de kommit väldigt långt. Det negativa är att det är en hel del djur som inte riktigt lever i den miljön som man skulle önska. Till exempel är det helt naturligt här att ha "trädgårdshundar", det vill säga hundar som alltid bor ute i trädgården som vakthundar, och inte familjehundar. Detta har jag väldigt svårt att förstå.. Hur man kan vilja ha hund, men inte låta den vara inne. Nej, bättring Ungern!
 
Övar på att operation under Surgery timmen på clinical day:
 
 
På eftermiddagen fick min roomie besök (som stannar veckan ut), och jag hade lovat att ge lite plats åt dem. Så jag tog mitt pick och pack och gick över med det till Christian. Ska bo här tills på söndag, eventuellt längre. 
Men på fredag natt har jag mitt första skift på Ullö för denna terminen, så då ska jag sova borta från borta :P. 
 
Fick äntligen ut hela skift listan, fick en rolig början i april:
1a april - Ullö skift
2a april - Ullö clinical day
3e april - Ullö shift
6e april - Ullö shift
8e april - Ullö shift
 
Och vi har 7 skift totalt, så det är tur att jag fick dem utspritt över terminen, hehe.. Jag kan ju bara bo där ute på kliniken.
 
Nästa vecka har jag en busy vecka, har två examen och sen får jag besööök! Mamma och pappa kommer hit :D.
De bokade en resa spontant och gav mig en veckas heads up, "nu har vi bokat biljett!" ringer mamma och säger bara sådär. 
Men det ska bli riktigt trevligt! Sista både mamma och pappa var här så var det examensperiod för mig, så kunde inte hänga med dem så mycket. Denna gång kan vi umgås massor!
 
Kram
 

Middag på middag

Hej hej!
 
Måndag igen, lång dag i skolan! Och inte får man slappna av när man kommer hem heller, måste nämligen sätta igång med pathologi-pluggandet ikväll. Har midterm nästa vecka, och pathologi är något som jag tycker är ganska knepigt. 
 
Lämnade in min ethics essay idag i alla fall, den blev klar i tid trots att jag sköt upp den tills sista timmarna. Är ganska nöjd med den, men den kunde såklart varit bättre. Trots att jag känner att min engelska verkligen har utvecklats så är den inte riktigt uppsats-skrivar redo än. Bad Chrisitan läsa igenom den och se till att jag inte rört till det allt för mycket. Fick kommentaren "Det är intressant, när jag läser den här så får jag verkligen förståelse för hur svenskan är uppbyggd". Jag tror det var den mest smidiga, finaste, inlindade negativa kritiken jag har hört, haha!
 
I lördags var jag på middag med det libanesiska gänget och fick prova på libanesisk mat. Var riktigt gott måste jag säga!
 
Resturangen med landets flagga
 
 
 Påvägen hem: finaste byggnaden i Budapest alltså..
 
Därefter hann jag bara hem och vända i dörren, för sedan var det födelsedagsfirande för en norsk tjej i klassen. 
Tog dock bara efterrätt och vin på den middagen, kunde inte få i mig mer mat.
 
 
Kram <3
 
 
 
 
 
 
 

Accredation

Föresten, 
jag tror jag har glömt att berätta: vår skola fick vår accredation, här är meddelandet:
 
Dear Students,

European Association of Establishments for Veterinary Education evaluated our Veterinary Faculty in two stages. Besides examining our curriculum our quality management system was checked, as well.

I am proud to announce that after Helsinki, London, Bern, Copenhagen, Vienna, and Gent we are the seventh Veterinary School to fulfill those strict requirements expected by the Association, which is well known to be devoted to quality assurance. The certificate will be issued to our Faculty most probably in May this year.

Since 2009 only those universities can be considered as accredited schools, which pass both stages of the accreditation procedure. All the other 49 European Veterinary Schools belong only to the “accepted” category.
 
 
Underbart, eller hur!?
 

Riktig härlig runda

Hade en superskön runda i parken i morse. Strålande sol ute och det kändes som att jag bara flög fram. 
 
 
Kram <3
 

Vååår!

Hej!
 
Det är helt galet fint väder ute! Glöm att jag tänkte sitta och skriva inne! Blev en lång promenad och lunch i parken istället.
 
Snart ska jag på middag med Libaneskiska gänget igen, ska få smaka typsik libanesisk mat. Det blir spännande.
 
Vår-klänning, solglasögon och läderjacka
 
 
Kram

Bananplättar

God morgon!
 
Undviker mitt uppsatsskrivande en liten stund till och skriver ett blogginlägg istället. Gjorde en höjdar frukost i morse, nämligen bananplättar. Det började med att en norsk tjej i klassen gjorde dem, och nu har det startat en trend bland alla skandinavier.
Men det är så himla gott ju! Och lätt att göra, har inget exakt recept men såhär gör jag:
 
Två bananer i en skål. Jag tycker om de lite halvt övermogna bananerna och de är lättare att mosa också, men man tar de man tycker bäst om. 
 
Sen blandar jag i ca 1,5 dl havregryn - eller tills det känns lagom tjockt.
 
Och så i med ett ägg
 
Klart att börja steka:
 
Och det bästa är att äta dem med tinade hallon från frysen! Mmm!
 
Essay, essay, essay, varför kan du inte skriva dig själv?
 
Ha en bra dag! Kram
 

Post-party skrivande

Heej!
 
Igår var det party här i Budapest, lite märkligt att ha det på en tordag, men det är på trosdagskvällarna som det är Equus.
Vi började med förfest hos Kosi, en tjej i klassen, och begav oss till Equus vid midnatt. Hade riktigt kul och det blev massa dans och skratt. 
 
Tror jag somnade runt klockan 6 i morse... jag är lite småtrött nu ja. 
 
På dagen igår gick jag och Christian till ett café och firade att det var sol ute, eller nått.. hehe. Måste man ha en ursäkt att äta glass och dricka banan smoothie? Inte alls!
 
 
Jag gymmade med Mari på kvällen innan vi gick ut, så döm inte. 
 
Jag blir så glad när jag upptäcker nya bra saker här i Budapest, saker som man inte visste om men som visar sig vara toppen bra. I morse visade Christian mig en marknad som ligger alldeles nära min lägenhet. Där sålde de alla sorters grönsaker och frukt, kött och kyckling. Riktigt fin kvalité på varorna!
 
 
Nu sitter jag och skriver på uppsatsen till "Lab animal science and bioethics" kursen som ska vara inne på måndag. Ämnet ska handla om något med etik och djur. Exempel: tjurfäktning, djurförsök osv. 
Jag har kommit fram till min rubrik än så länge. Men är inte riktigt på skrivhumör för tillfället. 
Sticker nog ut och springer snart istället!
 
Kram

Bone surgery: check

Heej!
 
Bloggar nu fran Christians dator, sa jag saknar lite bokstaver. Hoppas ni forstar i alla fall!
 
Har haft en laaaang dag idag! Akte hemifran klockan 7 i morse, till Ullo. Dar hade vi lite patho, surgery, internal och obstetrics. 
Jag gillar surgery pa Ullo, for allt kanns sa relevant till mitt framtida yrke. Idag gick vi igenom olika nerve blocks och led-injektioner. Vi fick testa pa hastben ocksa, saklart inte pa levande hastar - det hade varit riktigt synd om dem sa mycket som vi missade. 
I patho dissekerade vi gris och i obstetrics gjorde vi rectal palpation i ko. 
 
Nar vi antligen fick aka hem darifran var det bara raka vagen till bone surgery paractical. Det var en elective som jag har last i 3 veckor, och den ar vard hela sex poang (vi ska samla 44 poang tills slutet av 5an). 
Efter denna practical (halv 8!) sa hade vi examen, muntlig infor en anatomi larare och en surgery larare. Super nervos och jobbig tenta, men det gick bra, slutade pa en 5a :)
 
Sa efter denna dag kommer jag hem och luktar ko skit, dod hast, gris och hund. Det jobbiga ar att lukten fastnar i skinnet pa en. 
Hoppade in i duschen och skrubbade hela mig lika noga som man skrubbar sina armar och hander infor en operation... Lukten ar fortfarande kvar... Kanske sitter i nasan?
 
 
 
Okej, nu ska jag ramla ner i soffan och slappa!
 
God kvall!
 
 
 
 
 

Raketer

Hej!
 
Jag är så mätt just nu! Jag skulle vilja säga att jag har ätit en bra och nyttig söndagsmiddag, men i själva verket blev det en Ben&Jerrys glass framför Greys anatomy. Missförstå mig inte, det var ett medvetet val jag gjorde, haha!
 
Har skola tidigt i morgon, så borde sova snart. Men känner för att skriva en liten stund. Jag tycker om att skriva, jag skulle kunna tänka mig att skriva en bok i framtiden. Kanske när jag är pensionär, vem vet. 
 
I alla fall, tillbaks till nuet.. Eller i fredags.. 
 
Påväg till skolan såg vädret ut att bli helt fantastiskt, så jag planerade en härlig springtur i parken. Två timmar senare, efter lektionen, var det en mörk himmel och ösregn som övertalade mig att stanna inne. Jag gick över till Christian med diverse bak-utrustning och gjorde oss en Äppelmarängpaj. 
Inte mitt finaste konstverk, men god var den!
 
 
På kvällen var det Svensk-middag på Iguana. Trevligt att höra ett helt bord med svenska röster!
 
Efteråt gick vi runt lite och hittade tillslut en pub som hade plats för oss att sitta. Tog en cider där och gick sedan hem, i sällskap av Christian. 
 
Lördagen! Solen höll i sig en hel springtur! Och varmt var det också! Tog på mig jacka av någon anledning (?), men det hade inte behövts!
 
 
På kvällen var jag medbjuden på ett Libanesiskt event, med Christian. Det var den Libanesiska ambassaden som bjöd in folk till en film/dokumentär visning på en biograf i närheten. 
Var en intressant film om ett projekt som startade på en skola där de började bygga raketer för att skicka ut i rymden. Imponerande av ett litet land, som inte har tillgångarna som tex USA skulle haft på den tiden att ändå lyckas göra modeller av fungerande raketer. Det tråkiga är att projektet stoppades tillslut eftersom många giriga händer ville lägga fingrarna på dem.  
 
 
 
Efter filmen gick vi till Café Vian och åt middag. 
 
Idag har jag lekt duktig student och pluggat på förmiddagen. Mitt peppande studiestöd - svårt att slå...
 
Sen blev jag bjuden på en kopp te hem till Myra, en tjej som jag träffade i andra året (tror jag det var?), och nu ser lite oftare eftersom hon också hör till det libanesiska gänget. Så himla söt tjej!
 
Gick hem och stack ner på gymmet med Mari. Vill verkligen få tillbaks lite av min styrka i armar och ben. De som säger att ridning (och att hålla på med hästar i största allmänhet) inte är träning kan bara titta på mitt förfall när det kommer till muskler. Icke bra!
 
Nu måste jag hoppa i säng! 
 
Natti natti

RSS 2.0