Klara, färdiga, gå

Hej hej!
 
I morgon inleds tentaströmmen, startar med pathon. Vet inte riktigt hur det känns, hade som vanligt gärna haft några dagar till på mig. Har också pharma labb med skrifltigt test i morgon, och med den vet jag precis hur det känns - inte alls bra.  
Blir nog en tidig kväll för mig idag, och sen upp tidigt som attan i morgon och panikplugga lite.
 
Gaah vad trött jag är, orkar inte ens fokusera på en tanke tillräckligt länge för att formulera en bra mening. 
 
Idag har det varit över 27 grader här, det är fantastiskt vad skönt det är med sådant här väder. Även om jag är en vinter-snö-kyla tjej så måste jag ändå medge att det är ganska trivsamt att kunna gå i shorts och linne i april utan att frysa. 
 
Nej, sista pluggrycket för idag, kom igen...orka, orka, orka! 
 
Läste ett så himla bra citat på facebook, så jag delar med mig det till er: 
 
"Average people have wishes and hopes. Confident people have Goals and Plans"
 
Sov gott <3
 
 
 
 
 
 
 

Första

Halloj!
 
Första kaffekoppen för denna "examensperiod" (som inte börjat än) är nu drucken. Nu går det bara utför. 
 
 
Ha en bra dag!

Leeeets goo!

Hej!
 
Igår var det sign-in inför examerna. Ni kanske kommer ihåg att jag skrev om samma händelse i julas. Uppskrivningslistorna för examerna läggs ut med tio minuters intervall, och det gäller att vara snabb för att försäkra sig om sitt eget datum. Tentorna som bara har plats för 6-8 personer per dag har ju såklart högst tryck. 
Jag fick alla mina datum som jag ville, utom ett! Men med lite fix och trix så kommer jag nog lösa det på annat sätt. 
 
Annars ser mitt schema ut som följer:
 
30 april - Patho midterm, Pharma labb
2 maj - Clinical labb
3 maj - Para labb 
6 maj - Pathophysio exam
10 maj - Nutrition calculation, Parasitologi midterm
16 maj - Clinical labb
EXAM PERIOD STARTS - japp, det där var bara inledningen.
21 maj - eventuellt Pathophysio exam retake eller Bacteriology exam eller Immunology exam (tre examen får sloss om samma dag här.. får se vilken det blir)
27 maj - Clinical diagnostics exam - large animal
30 maj - Clinical diagnostics exam - small animal, generall written part
10 juni - Pharma written exam
18 juni - Pharma oral exam
25 juni - Immunology exam eller Bacteriology exam
28 juni - Surgery exam
29 juni - Heeeeeeem!
 
Då var den planen klar :) Nu ska man bara klara skiten också ;)
 
Efter denna stressiga sign-in som varade i en timme, så begav vi oss till Liszt för födelsedagsfirande för Ellinor.
Jag la vantarna på Ellinors födelsedagspresents kamera, och tog massa bilder. Här kommer några av dem:
 
 
Så himla bra kamera! Sådan vill jag ha ;)
 
Nu patho plugg!
 
Kram <3
 

Seriously?

Hej hej!
 
Just klar med dagens clinical day på smådjurskliniken. Dagens viktiga budskap som jag tar med mig i framtiden är: om du har någon fråga  "keep your mouth shut". 
Vi hade ett skriftligt test på cranial nerves, vilket är 12 stycken (plus att en är uppdelad i tre), det är verkligen ingen stor mäng att komma ihåg, och jag lyckades kladda ner alla namnen på mitt papper. Sen gick vi igenom dem muntligt, och jag råkade missa att höra svaren på nummer 8 och 9. Så jag frågade för att vara säker att jag skrivit rätt.... Varför, varför, varför!?
Fick till svar "You tell me!" Och jag började svara, men hon avbröt mig.
"No, from the beginning, number one, number two, now! And put away your paper" 
Så jag började från början, men på nummer fyra råkade jag stamma lite. Fick då direkt kommentaren:
"Start from the beginning again!". Så varje gång jag råkade börja på fel ord eller stamma så fick jag börja om från början. 
Under resten av lektionen kunde hon säga "So this is the test for this, and Nina, tell me number 6 and 7".
Hon avslutar sedan föreläsning med "Okay everyone can go, except Nina, you tell me from the beginning all the crainial nerves, start now".
 
GAAAAAH! Jag är inte upprörd över att jag blev utfrågad, och jag visste själv att jag kunde dem, så det var inte så farligt egentligen. MEN det som stör mig är att det är så fruktansvärt typiskt. Jag som sliter häcken av mig och pluggar som en galning får värsta korsförhöret. Och sen vet jag att flera som satt i det där klassrummet inte kunde det hälften så bra som jag..
 
Fick också reda på att den skrifliga examen i clinical diagnostic kommer att innehålla en del från förra terminens kurs i lab. diagnostics. Kul att de sätter ihop kurser sådär, vi har ju ändå inte så mycket att läsa på.
 
Andra trevliga nyheten är att Surgery examen bara har 60 platser för att skriva tentan, vilket är hälften av klassen. Dessa platser ska också delas med 4e års studenterna som inte hann/fick plats att göra den förra året. De som inte är tillräckligt snabba (ca 5 sekunder tippar jag på att det kommer ta) kommer automatiskt att missa  sin chans att skriva examen denna termin, vilket såklart kommer att räknas som en failad tenta (en 1a i betyget)
 
Underbart! 
 
Det jag däremot glädjs över är detta strålande väder vi har i Budapest nu, 23 grader i skuggan är inte helt fel. Hur är det i Sverige då, mellan 5-10 grader säger SMHI i alla fall. 
 
Kram <3
 

Flight or fight

Hej hej!
 
Sitter i sängen och har lite paus från pluggandet. Kände att min rygg och mitt huvudet behövde det. 
Okej ska försöka förklara varför jag är så stressad, en liten inblick i mitt schema fram till sommarlovet helt enkelt.
 
Med test menar jag skriftliga förhör som vi har på labbarna, och midterm vet ni vad det är, och exams är slutexamer.
Detta är min att göra lista:

Clinical diagnostic test x2
Parastology test x2
Pharma test x2
Pathology midterm
Parasitology midterm
Pathophysiology exam
Nutrition calculation (midterm)
Clinical diagnostic exam 3x (stordjur, smådjur, generell skriftlig)
Pharma exam x2 (skriftligt och muntligt)
Nutrition exam
Surgery exam
Immunology exam 
 
Så jag har lite att göra, alldeles för mycket att göra. Och då har jag redan tentat av två valbara kurser denna termin. 
 
Tänk er att du står i ett rum, och någonting håller på att bryta sig in i rummet. Det är något farligt och du vet att det kommer skada dig. Du börjar få panik och känner stressen och viljan att fly. Du tittar dig runt omkring och försöker se efter något du kan gömma dig bakom, eller en öppning att fly genom. Men det finns inget, det är helt tomt. Ändå fortsätter du leta, som att du helt plötsligt ska hitta något som kan rädda dig, och ju längre du desperat letar desto närmare kommer saken på andra sidan dörren. Precis så känns det för mig nu, jag vill bara fly från allt, men det finns ingenstans att fly. Hela mitt försvars system skriker åt mig att springa, men jag står dumt kvar och tänker "var ska jag ta vägen då"
 
 
/Nina
 
 
 
 

Lite snabbt då

Hej!
 
Förlåt, jag har inte glömt er! Jag har bara inte tid. Just nu känns det som att allt kommer gå åt skogen. 
Kan inte ens säga att jag gör mitt bästa inför examerna. Det är två små viljor i min hjärna just nu, en säger "du är 22 år, du har rätt att leva lite också. Tänk vad mycket du missar om du lägger all din "ungdom" på att sitta vid skrivbordet". Och så kommer den andra och säger "vad håller du på med, fokusera bara på skolan, det ska ha högsta prioritet hela tiden. Fokus!" 
 
Välkommen hyperventilering, kallsvettningar, hjärtklappning och magsår. 
Mm lite så är det i mitt liv just nu!
 
Återkommer med ett bättre blogginlägg och något roligare att skriva en annan dag. 
Kram <3

Dagens sol och motion

God dag!
 
Jag och Ellinor tog en springtur i parken, behövde rensa hjärnan lite innan jag kunde sätta igång med pluggandet. 
 
Allt känns lite lättare när blommorna har slagit ut på träden och solen skiner ute :)
 
Dags att ta tag i studierna!
 
/Nina

Picknick på Margit

Hej hej!
 
Nu när värmen änligen kommit till Budapest bestämde vi svenskar (och Mari) oss för att ha en liten picknick på Margit. Så direkt efter parasitologi labben tog vi med oss mat, snacks och två hundar ut på ön. 
 
 
Ska sätta igång med pluggandet nu! Hade tänkt springa med Caroline också, men tror jag åt för mycket mat för att orka det :P
 
Kram <3

Balans

Hej!
 
Fy skam på mig alltså, inget blogginlägg på flera dagar. Men jag gör så mycket jag kan för att hinna med allt. Försöker få en fin balans mellan plugga, sova och vara social. Det är inte det lättaste kan jag säga. Sömnen har fått tagit en litet steg tillbaks för att ge mer plats till de andra.
 
Kom i alla fall tillbaks till ett varmt Budapest, lite över 20 grader i skuggan. Tack för det :D
Det betyder att shortsen åker fram, men innan det måste ju vinterpälsen bort. Placerade mig inne i badrummet och började tortera..(menar såklart epilera!) benen. Usch vad det gör ont alltså! Killarna ska bara veta vad vi går igenom för att ha blanka fina ben utan ett endaste litet hårstrå på. Man kan ju såklart raka dem också, men då kommer det lika irriterande, snabbt tillbaks. Nu är mina ben i alla fall redo för sommarvärmen.
 
Idag var vi på Ullö, men hade bara Surgery (så inget prov). Vi gick igenom hur man söver stora djur och all utrustning till. 
 
De senaste dagarna har jag som sagt försökt kombinera skola + att ha ett liv. Igår var jag på födelsedagsmiddag för Myra (lärde känna henne när vi hade en klinik dag tillsammans i tvåan). Mycket folk och härlig stämning.
 
 
Nattis har kommit på ett nytt sätt att få uppmärksamhet - genom att ge mig en hjärtattack på detta sätt:
Tur att hon har bra balans!
 
Kram kram <3
 
 
 

Bagarmossen praktik

Hej hej!
 
Full fart hela helgen! Jobbar nio timmar per dag, sover alldeles för lite och har inte en sekund över för mig själv. Men jag älskar det! Så himla roligt att jobba på klinik. Det är högt tempo, ingen som masar sig och det finns inget som heter "jag tänker på mig själv först" - sånt gillar jag! 
 
Träffat många trevliga människor (några av dem kommer jag jobba med även i sommar) och så ett helt gäng med söta hundar och katter förståss. Två stycken förälskade jag mig extra mycket i, en birma som påminde så himla mycket om Nattis att jag nästan blev lite ledsen i ögat av att jag saknar min egen hårboll så. Och en staffe, så himla fina, en sådan ska jag ha!
 
Redo för jobb!
 
Beagle hane, utan ägare och namn - så vi kallar honom Olle ;)
 
Badade en liten shih tzu
 
Golden killar ;)
 
Röntgenbild på en hund med kateter. 
 
Gigantisk grand danios på 70 kg
 
Jag med staffen:

Dags att sova, jobb kl 7 i morgon, och sen raka vägen till skavsta flygplats.
 
Sov sött <3
 

Stressad

Hej!
 
Jag kommer seriöst att få magsår snart. Har för mycket att tänka på, för mycket att göra och för lite tid.
 
Igår hjälpte jag Mari med att flytta. Som tur var valde hon att bara flytta några våningar ner från hennes gamla lägenhet. Vilket betydde att själva flyttningen innebar att lyfta in saker i hissen - åka ner - och lasta ut allt från hissen.
Vi var ett helt gäng som hjälpte till, så det gick snabbt och smidigt. 
 
Hade pharma labb tidigare på dagen också, vi fick pröva att blanda olika mediciner med blod för att se om det klumpade ihop sig - vilket vi inte vill ska hända i djuret. 
 
Vår lärare lyckades hälla ut blod över våra papper en stund efter att bilden togs "som minne från pharma labbarna". 
 
Idag blev jag klar med sista labben för denna vecka, som jag så duktigt lyckades trycka ihop på en halv veckas schema. Parasitologi, denna gång myggor, vägglöss och andra mysigheter. Dessutom drog läraren ut 20 min på tiden... Tröttsamt när han bara berättade om sådan vi redan kunde, då vi startade med ett prov i ämnet. 
 
Vackert väder idag! På skolgården:
 
I morgon kommer flygbussen och hämtar mig 03.40. Sen tar jag flyget till skavsta, därifrån åker jag raka vägen till Bagarmossen och börjar jobba, fram till klockan 21 på kvällen. 
 
När jag är tillbaks i Budapest på måndag räknar jag med över 20 grader varmt och sol. Skärpning våren, nu får du anstränga dig lite!
 
Kram kram <3

Märkliga skola

Hej hej!
 
Denna vecka är det ett väldigt mixtrande med labbar för mig. Har nämligen bestämt mig för att åka hem på torsdag och praktisera några dagar på Bagarmossen, så att jag inte är "helt ny" när jag väl ska börja jobba. Det betyder att jag måste se till att få alla labbar gjorda innan det. 
Men det är inte det lättaste när man har med den här skolan att göra. Jag skrev ett trevligt mail till parasiologi läraren och frågade om det fanns möjlighet att byta min labb till en annan dag. Svaret blev "It is not possible."
 
Wow, tack för att du försöker hjälpa till och underlätta mitt liv kära professor. Suck! Men det löste sig i alla fall. Sätter någon stopp för din väg så gå runt den personen, de är inte värda att uppehålla sig vid. 
 
Hade patho practical i eftermiddags och det var minst sagt en märklig lektion. Jag vet inte vad som hänt med vår lärare, kanske 40 års kris eller liknande men mitt under vårt tittande i mikroskåp började han såhär:
 
"Det är så fint väder ute, det är nu man skulle vara hemma och njuta istället" 
"Man borde inte ha massa skola och jobb, och midterms, det är det dummaste jag vet egentligen"
"Varför ska man jobba när man ändå inte kan använda pengarna till det man vill göra i livet"
"Tänk, allt detta kan vara borta om tio år, så vad spelar det egentligen för roll"
"Politiken i detta land kommer sluta med att demokratin försvinner och hela sammhället kommer att rasa"
"I europa är vi bara ute efter att tävla mot varandra, isället för att hjälpa varandra. Redan nu tävlar ni, om platser i skolan, sen om jobb, ja om allt. Ute i skogen eller på savannen, där borde man tävla, men inte här."
 
Och sådär flöt det på ett bra tag, medan alla elever satt tysta och funderade på vad allt var påväg. Och sen fick vi gå. Ytterst märkligt. 
 
Som ni kanske vet är politiken inte så bra här i Ungern just nu, mycket saker ändras och gör det svårare för människorna. Så han var kanske bara orolig för framtiden.
 
Nu ska jag hoppa i säng!
Natti natti <3
 
 

Klättra mot toppen

 Hej!
 
I fredags var det filmkväll, vi såg filmen Collateral med Tom Cruise. Den var helt okej, inte min filmtyp men hade inget emot att se den. Vi var hos Marios (veterinärstudent som bor i samma hus som jag), och han hade bjudit in en härlig skara med människor från alla möjliga olika länder. Det är det som är så roligt här tycker jag, så mycket olika människor från olika delar av världen, och så är det så enkelt att kommunicera med varandra. Lite coolt egentligen!
 
Marios söta husdjur:
 
Film-gänget:
Plus några till, men det blev så dåliga bilder. 
 
Igår (lördag) var jag i skolan i två timmar. Orkar inte förklara Ungerns system, men det går lite förenklat ut på att har du haft en ledig dag, så måste du ta igen den på en lördag. Så där satt vi gäspandes kl 8 en lördagsmorgon och lyssnade på Nutrition lära. 
 
På kvällen träffades Ellinor, Caroline, Nina och jag hemma hos oss, åt middag för att sedan dra vidare till klättring på "Spider club". Jag var väldigt nervös innan måste jag säga. Är höjdrädd som bara den, och jag har aldrig klättrat på en sådan där vägg förut. 
Första vändan upp var sjukt läskig, jag kom bara halvvägs och jag skakade i hela kroppen och började ofrivilligt hyperventilera och det kändes som jag skulle börja gråta. Så hissade Nina (som stog på marken när jag klättrade) ner mig, och sen fick jag lugna mig, och så på det igen. 
Andra gången kom jag enda vägen upp, och sen gick det bara lättare och lättare. Gu va kul det var alltså!  Det ska göras om!
 
Vår instruktör som förklarade exakt hur man skulle göra med repen och säkringarna så att ingen skulle ramla ner och göra illa sig.
Efter att jag landat säkert på fötterna igen och hunnit återhämta mig från chocken efter första klättringen utbrast jag mer för mig själv än till någon annan: "I definitely need to go out to drink after this". Vilket vår instruktör såklart snappade upp och stod dubbelvikt och garvade åt mig... Jag är höjdrädd, okej!
 
Caroline hade verkligen talang för klättring
 
Ellinor var också jätteduktig och modig:
 
 
Och så lilla jag:
 
Nina kunde tyvärr inte klättra för hon hade gjort illa knät, men nästa gång så!
 
 
Efter klättringen hann jag bara hem och vända, för sen stod taxin och väntade på mig för att åka till Simpla med Mari och Helle. Hade en trevlig kväll med trevligt sällskap, goda drinkar och var nöjd över mig själv :). Vi åkte hem någon gång innan tre. 
 
Idag har det varit plugg, plugg, plugg! Ska fortsätta med det nu också :)
 
Kram <3
 
 
 
 

Ouppklarat

Hej!
 
Sitter med pathophysion nu igen.. valde att skjuta upp den tentan sist, men nu är det dags att ta tag i den. Sådär hundra miljoner slides att läsa, och all information är viktig! 
 
Börjar bli lite trött i huvudet, men jag har pluggat flitigt fram till nu.
 
Hade parasitologi labb idag, med en ny lärare. Hon verkar bra, men lite speciell. Har sådär två cm tjockt glas på sina stora glasögon och ojämt kortklippt grått hår. Men man ska inte dömma hunden efter håret. Vi gick igenom löss och loppor. Väldigt obehagligt att behöva se de små krypen på så nära håll, man riktigt känner hur det börjar klia i en.
 
Såhär ser de ut i mikroskopen:
 
Och detta är min artistiska tolkning av dem:
Kanske ska bli konstnär istället, känner att jag har talang för detta. 
 
Nattis ligger här bredvid mig och snusar gott i min ouppackade väska, ännu en anledning att inte packa upp. Svar ja, det finns flera anledningar. Några är: du ska ändå använda dem och då kan du lika bra lägga in dem i garderoben när de kommer från tvätten, det är enklare att ha dem vid sängen, finns viktigare saker att göra, osv osv.
 
Ikväll blir det filmkväll hos en av grannarna här i byggnaden, ska bli kul att vara lite social efter en lång dags pluggande. 
 
Kram kram
 

News

Heej!
 
Hemma från en heldag på Ullö. Det är alltid blandade känslor när man är där. För det första är det toppen, för att allt luktar häst, det är frisk luft och det är härligt att gå runt i stallarna. För det andra är det rena ångesten då man alltid har en risk att bli uttagen till "förhör framme vid tavlan". Då måste man stå och skämmas inför hela klassen medan läraren suckar och stönar och himlar med ögonen. Idag gick hon steget längre när hon tyckte att en elev tråkade ut henne så mycket att hon låtsades stå och skära sig i handlederna... nödvändigt? Inte riktigt.
 
Det är lite känslan från "hunger games" när man sitter i skräck och hoppas för allt i världen att ens namn INTE ska bli uppropat. Jag slapp denna gång, tack för det! Kunde pusta ut. 
 
Surgery delen är desto roligare, och denna gång fick vi göra lite praktiska saker också! Nämligen lära oss att lägga bandage! 
 
Undersökning av cardiovascular system och gastrointestinal tract
 
Bandagering i full fart, hästen har ju fyra ben, klart man ska utnyttja allihopa då!
 
Stallgången med tre uppställda hästar, alla hade fått lugnande så de skulle stå snällt medan vi hoppade runt där och lindade på och lindade av.
 
Jag med mitt fina konstverk:
 
Och så hemresa med taxi, vi orkar aldrig vänta på Ullö bussen nämligen. Såhär pigg är man efter en dag på Ullö:
 
Sen har jag en rolig nyhet att berätta som jag fick reda på igår, jag har fått sommarjobb! På bagarmossens djursjukhus! Ska bli så himla kul! :D Ska verkligen ge 110% på vilken uppgift de än sätter mig på!
 
Kram kram <3

All in, all out

Hej hej!
 
Såå, var var jag, Måndagen blev bara massa plugg, det behövdes inför vad som väntade mig på tisdagen (första dagen efter lovet). Att börja lugnt är inte min skolas grej, jag hade midterm i pathologi, final i horse-shoeing och ett pharma labbtest. En helvetesdag helt enkelt.
Men efter första provet, som var pharman (gick nog helt okej), fick jag av någon anledning sjukt mycket energi. Så gjorde jag pathon, och klarade den! Lättnad! Två minuter efter den var det dags för horse shoeing. Trooor den gick bra, men vi har inte fått resultatet än. 
Är i alla fall nöjd med hur jag hanterade dagen då det kändes väldigt tugnt att komma tillbaks till Budapest och starta med sådan hög press.
 
Så när jag kom hem på kvällen hade jag bestämt mig för att inte plugga någonting mer den dagen. Istället följde jag med Mari, Helle och Inger till ett ställe och drack lite drinkar och snackade skit :) mycket trevligt!
 
 
 
Ska väll tillägga att jag inte rökte vattenpipan, ingen rökning för mig, vilken form det än är.
 
"All in, all out" kommer föresten från dagens clinical diagnostic lektion, vilket är en "metod" för hur du lättast undviken att sjukdomar sprider sig i grisfarmar. Först tar man in ett gäng grisar, sen skickar man iväg alla, innan man tar in nya igen. På så sätt riskerar inte de nya girsarna att drabbas av sjukdomar från de tidgare kullarna. Om ni ville veta liksom.. 
 
Kram kram <3

Morgonstund

God morgon!
 
Saknar solen som lyser in i mitt rum, saknar fågelkvittret utanför fönstret, saknar ljudet av den brummande kaffekokaren en trappa ner, saknar lukten av att befinna sig i ett trähus ute på landet. Det är många saker jag saknar denna morgon i detta deppiga gråa Budapest som jag vaknar till. 
 
Resan hit gick i alla fall utan problem. Jag skulle säga smärtfritt, men då håller jag mig inte riktigt till sanningen. 
Fick skjuts av familjen till Arlanda, då de skulle fortsätta sin resa till fjällen... utan mig.. i år igen. Det var första smärtan, jag-är-så-avundsjuk-att-jag-får-ont-i-magen, kan man kalla den. Åh vad jag hatar att missa fjällen, bästa tiden på året.
 
Nattis gnällde sig till att få vara lös i bilen. 
 
Planet gick i tid och allt flöt på, Nattis var hur lugn som helst trots att det var en liten skrikande unge framför oss. Jag vet inte varför Airberlin alltid sätter djur och barn i samma del av planet, de kanske har missuppfattat - djur, eller ännu mindre katter, är inte förtjusta i skrikande barn. Baa så ni vet liksom ;) 
 
Meen när vi skulle börja landa, då kom smärta nummer två. Den befann sig i mina bihålor. Har ju varit förkyld ett tag nu, och mitt tips till er andra: flyg inte när ni är förkylda och redan har lite värk i bihålorna. 
Satt på allvar och funderade på om det var möjligt att spränga sina bihålor. Mina ögon var helt fulla med tårar och jag satt och pressade handen mot pannan för att lindra trycket från insidan. Usch! Aj! Inte skönt! 
 
Men det försvann när jag landade :) tog en taxi hem med en norsk tjej i klassen som kommit med samma plan som mig. Det var den resan det.
 
Nattis på golvet i flygplanet, redo för start. 
 
Min röda väska väntade på att bli ombord lastad. 
 
Och där kommer den.. ;) Tror den kom sist på för att den var tyngst av alla väskor där. 22.7 kg, tillåten vikt: 23.0.
 
Nu ska jag sätta igån med plugget, mycket att göra idag! 
 
Kram på er <3

RSS 2.0