Large animal clinic :D

Hej hej!
Nu är jag så sjukt trött! Var uppe 6 i morse och tog en buss till Large animal clinic kl 7. Bussfärden tog en timme, och det var skönt att komma ut från stan ett tag till mer öppna fält och skogar.
Vi var tre stycken från andra året, jag, en spansk tjej Chris och en tjej (från nått land) som hette Myra.
Direkt när vi kom dit skulle vi sätta på oss labb rockarna och vänta i receptionen tills någon kom och hämtade oss.
Sen kom en veterinär och hämtade oss tre och vi fick direkt hoppa in i hennes sysslor. Det första var dock lite tråkigt då vi började med att avliva en häst som hade fel på njurarna. Den var så smal för att det inte kunde äta :( Men själva avlivningen gick lugnt till, en femte års student satte in kanyl och en annan student gav medlet. Efter ett tag ramlade den bara ihop..
Där efter gick vi till en häst som hade någon konstig skada i nervsystemet så den kunde inte äta för hela munnen bara hängde. Men av någon kosntig anledning hade den blivit bättre på morgonen och vår uppgift var därför att få i den så mycket mat som möjligt medan den fortfarande ville ha.
Efter det var vi med och tittade när de gjorte en koll i trachea (luftstrupen). Så de gick in med en kamera i hästen och berättade allt vi såg på vägen. Det var så coolt! Epiglottis var hur häftigt som helst på ett levande djur, har bara sett det på döda hundar innan. Där efter skulle hästen ha antibiotika, och jag fick ge det :D Man skulle ge det i skinkan på hästen och det var lite små knepigt. Ganska trögt att få in nålen och så, men jag tror jag gjorde rätt :).
Sen var vi med på ultraljud på en häst, men tyvärr var det negativt. Så ingen liten ponny i magen..
Därefter smet vi in på en operation då de skulle ta bort ögat på en häst. Vi fick aldrig veta varför det var fel på ögat, men det skulle tas bort i alla fall.
Jag, Chris och Myra påväg in i operations salen.
Där efter smet vi från vår veterinär och gick med en femteårs student som skötte monitoring (alltså övervakning av alla patienter). Det fanns en hel lista med saker man skulle kolla på varje häst under bestämda tider. Vi fick vara med och räkna hjärtslaga, lyssna på tarmar, kolla tandköttet, räkna andetag och ta tempen.
Och det var inte bara så att vi fick testa på skoj, utan de skrev ner det vi observerade i deras journaler :D. Kändes så proffsigt att stå där med ett stetoskop och ba "write 16 on expiration rate, and the temperature is 37.7"
Sen fick vi gå ut med en super söt liten falabella som var till salu, för ägarna hade inte haft råd att betala kolik operationen. Så de hade valt att göra operationen i alla fall, men nu ägde kliniken den. Såå söt och pytte liten!
Sen hemfärd med bussen, och nu sitter jag här helt slut och vill bara sova..
Men det har varit en bra dag! Spännande och lärorik :)
Kram kram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0